FNs spesialrapportør besøker Sápmi

Samisk parlamentarisk råd 1

Samisk parlamentarisk Råd inviterer samiske organisasjoner og institusjoner til å treffe FNs spesialrapportør, James Anaya for å legge fram sine syn på hvordan de nordiske landene lever opp til menneskerettighetskonvensjonen.

Publisert av Østby, Jan Roger. Sist endret 13.04.2010

FNs spesialrapportør, James Anaya besøker for første gang i historien Sápmi som region.

FNs spesialrapportør, James Anaya, (Rapporteur on the situation of human rights and fundamental freedoms of indigenous people) besøker Rovaniemi, Sápmi 14.-16. april 2010.

Mer informasjon om James Anaya

Mer informasjon om FNs spesialrapportør for urfolk

Det er første gang at FNs spesialrapportør offisielt besøker Sápmi som region. Det vanlige er ellers at spesialrapportøren besøker hvert land for seg.

Besøket som skal munne ut i en offisiell rapport, arrangeres i form av en konferanse og meningen er at spesialrapportøren gjennom å treffe sametingene, de nordiske regjeringene, organisasjoner og institusjoner skal få en oppfatning av hvordan landene lever opp til menneskerettighetskonvensjonen.

FNs spesialrapportør for urfolk er FNs urfolksekspert og har til oppgave å undersøke hvordan landene følger internasjonale konvensjoner og anbefalinger om urfolk i verden.

Spesialrapportøren skal analysere og belyse brudd på internasjonale overenskomster, oppfordre regjeringer å undersøke spesifikke tilfeller og rapportere til FNs råd for menneskerettigheter.

Programmet

15. april holdes en rundebordssamtale der spesialrapportøren treffer Samisk Parlamentarisk Råd (representanter fra de tre sametingen og sameforeningene på russisk side) samt representanter fra regjeringene.

Møtet er åpent for observatører og media og kommer til å selvbestemmelse som overgripende tema. Meningen er at sametingene og regjeringene hver for seg skal få legge frami sitt syn på statusen innen følgende områder:

  • Retten til land, vann og naturressurser,
  • Språk, barn og ungdom med fokus på utdanning.

16. april gir SPR organisasjonene og institusjonene anledning til å treffe spesialrapportøren slik at de skal få legge fram sine syn på forholdene i Sápmi.

Tanken er at fokus skal ligge på de temaene som beskrives ovenfor men at organisasjonene selv velger hva de vil ta opp.

Hver organisasjon får anledning til å holde en kort presentasjon av sitt case og gis i tillegg mulighet til å stille spørsmål til spesialrapportøren. På anmodning fra spesialrapportøren ber SPR organisasjonene om å levere skriftlig materiale før eller i samband med konferansen. Dette for å lette spesialrapportørens rapportskriving.

Praktisk informasjon

Konferansen starter kl 08.30 den 15. april og avsluttes kl 17.00 den 16. april i Rovaniemi, Finland.

Påmelding skjer til Sametinget i det landet der organisasjonen har sitt sete. Organisasjonene må sjøl stå for sine egne utgifter men sametingene bistår gjerne med informasjon om oppholds- og reisemuligheter. Kontaktinformasjon gis til den ansvarlige på respektive sameting:

Har du spørsmål eller vil påmelde din organisasjon? Ta kontakt med:

Anne Britt Hætta, anne.britt.heatta@samediggi.no, tlf +47 911 11 788

Brita Stina Sjaggo brita@sametinget.se, tlf +4697117028

Rauna Rahko rauna.rahko@samediggi.fi,  tlf +358 50 577 5000