Sametinget ber Norge å hjelpe Mapuchene i Chile.

Egil Olli

Sametinget ber utviklingsminister Erik Solheim om å hjelpe Mapucheindianerne i Chile etter jordskjelvet i februar 2010. -Vi håper at Norge vil bidra slik at mapucheindianerne kan få gjennoppbygget sine bosteder og settes i stand til å gjenoppta sitt næringsliv i det katastroferammede området, sier sametingspresident Egil Olli 

Publisert av Østby, Jan Roger. Sist endret 29.03.2010

Mapucheorganisasjoner i Chile ber Sametinget om hjelp etter ødeleggelsene forårsaket av jordskjelvet og tsunamien som rammet Chile 17. februar i år.

Ber Norge å hjelpe

Sametinget har mangelfull informasjon om skadeomfanget, men Sametinget oppfatter det slik at spesielt de som bor ved kysten og som tradisjonelt livnærer seg gjennom fiskeri og algehøsting er meget hardt rammet. Store deler av landsbyer ved kysten er ødelagt først av selve jordskjelvet og deretter av tsunamien. Mange har mistet eller fått store skader på sine fiskebåter og utstyr. De ønsker hjelp til å skaffe seg redskaper og utstyr for å kunne reparere det som er mulig å reparere og å bygge nytt til erstatning for moloer, kaier og hus som er gått tapt, skriver Sametinget i et brev til utviklingsminister Erik Solheim.

Mapuche

Mapuche er en fellesbetegnelse på mange ulike grupper indianere hvorav de fleste hører hjemme i Chile, men de bor også i Argentina. De indianere som lever av havet og bebor områdene fra Concepcion, nær episentret for jordskjelvet, og sørover mot Puerto Montt kaller seg "lafquenches".

Frykter tap av områder

Mapuchene er det urfolk i Sør-Amerika som lengst greide å motstå kolonisering av sine tradisjonelle områder. Deres motstand mot å oppgi sine områder og oppgivelse av sin særegne kultur har under vekslende regjeringer ført til liten positiv støtte fra sentrale myndigheter. De frykter nå at jordskjelvkatastrofen har gjort de ytterligere sårbar og at myndighetene vil kunne benytte anledningen til å gjennomføre tiltak som medfører beslag av områder og ressurser som hittil har vært grunnlag for deres tradisjonelle tilværelse.

Skal besøke Chile

Sametingspresident Egil Olli  er invitert til å delta i stortingspresident Dag Terje Andersens delegasjon som skal besøke Chile 17. - 21. april. Det er usikkert om delegasjonen blir å besøke de mest rammede områder nær Concepcion. Grunnen er at  vegnettet og annen infrastruktur er sterkt ødelagt, men det ville være tilfredsstillende å kunne kommunisere støtte og løfte om noe bistand, sier sametingspresident Egil Olli.

10 millioner til Chile

Sametinget er kjent med at Norge allerede har gitt 10 mill. kroner til humanitær bistand, hvorav halvparten disponeres av Chiles Røde kors. I følge den informasjon vi har mottatt er det kommet fram noe nødhjelp også til disse områdene, men lederne for indianerne i området skal ha reservert seg mot å ta imot en type midlertidige brakker (medias aguas) fordi disse ikke er egnet for klimaet i området og fordi de mener det haster å komme tilbake til de tradisjonelle bostedene ved kysten.

Ønsker kontakt

Sametinget vil etter hvert søke å oppnå kontakter i området og bedre informasjon om situasjonen.

-Vi håper at norske myndigheter vil bidra slik at mapucheindianerne kan få gjennoppbygget sine bosteder og settes i stand til å gjenoppta sitt næringsliv i det katastroferammede området, sier sametingspresident Egil Olli.

*Sametingspresident Egil Olli
TelefonMobilE-post
+47 78 47 40 00+47 900 26 880 egil.olli@samediggi.no