Til Sør-Amerika for å lære

Egil Olli

Sametingspresident Egil Olli vil i perioden 9. - 21. april besøke Sør-Amerika sammen med Stortingspresident Dag Terje Andersen.  I Brasil vil delegasjonen blant annet besøke Xingu indianerterritorium.

Publisert av Østby, Jan Roger. Sist endret 09.04.2010

Under besøket til indianerterritoriet Xingu vil Sametingspresident Egil Olli og Stortingspresident Dag Terje Andersen bli orientert om aktuelle problemstillinger knyttet til avskoging, klima og urfolkenes rolle i bevaring av regnskog.

-Vår agenda med reisen til Xingu er å se på de aktuelle forholdene i indianerterritoriet. Det er nå snakk om at et norsk selskap skal bygge vannkraftverk i området som er offisielt erklært indianerterritorium. Vi stiller oss spørsmålet om hva et slikt selskap har å gjøre i området som i bunn og grunn er fredet for industriell utnyttelse. Vi er videre opptatt av i hvilken grad SN Power vil ta hensyn til urfolk i området, sier sametingspresident Egil Olli.    

Møter menneskerettighetskomite

Etter besøket i Xingu skal Sametingspresidenten, sammen med seniorrådgiver Leif A. Dunfjell i møte med Brasils Human Rights and Minorities Committee, mens stortingspresidenten skal møte landets Mining and Energy Committee.

I møtet med Human Rights and Minorities Committee vil delegasjonen fra Sametinget blant annet trekke fram konsultasjonsavtalen mellom Sametinget og Stortinget, samt Norges rapport til FN i sammenheng med ILO-konvensjonen.

For å lære

-Vi reiser til Sør-Amerika for å lære om hvilke utfordringer andre urfolk møter i sin hverdag, men vi vil også benytte anledningen til å orientere om vår situasjon og om hva vi har oppnådd, presiserer Egil Olli. 

 

*Sametingspresident Egil Olli
TelefonMobilE-post
+47 78 47 40 00+47 900 26 880 egil.olli@samediggi.no