Innholdsrikt opphold for presidenten

Det arkeologiske feltet Tiahuanaco rett sør for Titicaca-sjøen, ønsket sametingspresident Egil Olli og seniorrådgiver Leif A. Dunfjeld velkommen, med strålende sol og en mild, kjørlig bris, lørdag 17.april.

Publisert av Holmgren, Hanne. Sist endret 23.04.2010

Olli var begeistret over besøket i ruinene som forteller om Aymaraenes svunne kultur. Som Bolivias første president fra urfolksgruppene (tross at de teller over 60% i Bolivia), valgte Evo Morales å holde begge innsettingsseremoniene sine i Tiahuanaco, i tillegg til i hovedstaden La Paz. 

Olli ble møtt av lokale representanter fra Aymara-folket. Etter omvisningen i Tiahuanaco besøkte Olli landbrukshøgskolen Unidad Academica Campesina Tiahuanaco, som ligger rett ved ruinene. Der fikk han bl.a. se llamaer og alpakkaer, samt at han ga en klasse kort innføring i eget liv som småbonde. TIl lunsj ble det servert et tradisjonelt aymara-måltid, der alle tar med litt fra hvert hjem, og deler med de andre.

Etterpå bar ferden til El Alto, med en liten stopp på veiens høyeste punkt, 4028 moh, der Olli fikk et gløtt av verdens høyestliggende innsjø, Titicaca. El Alto betyr "høyden", og er en by som ligger på det som kalles Alti Plano - høysletta, rett ovenfor den bratte La Paz. Byen er nesten flat som en pannekake, ca 4000 moh. 

Olli var her i samtale med Felix Lopez, president i aymaraorganisasjonen Consejo Educativo Aymara. Presidenten ga uttrykk for glede over å bli mottatt med hjertelighet (og coca-te), og begge ga uttrykk for viktigheten av å ta vare på urfolks språk og kultur.

Sametingspresidenten foreslo at aymaraene i Bolivia kunne søke å samarbeide med den samiske høgskolen for selv å høste av erfaringene som er gjort i Norge, og for å gi innspill til videre utvikling i Norge.

 

Tekst og foto: Tom Henning Bratlie.