500 tusen kroner til Elgå skole for å revitalisere sørsamisk språk

Ellinor Marita Jåma

Sametingsrådet bevilger 500 tusen kroner i tilskudd for å dekke utgifter i forbindelse med språkarbeid/terminologiutvikling og fremtidig læremiddelutvikling ved Elgå skole. - Dette er et viktig bidrag fra Sametingets side for å sikre at elevene som har vært med på revitaliseringsprosjektet får fullføre skoleløpet med samisk som førstespråk, sier rådsmedlem Ellinor Marita Jåma.

Publisert av Østby, Jan Roger. Sist endret 30.04.2010

-Prosjektet har gitt resultater. Elevene ved Elgå skole har samisk som førstespråk, og samisk høres og brukes også i andre fora enn på skolen. Dette er svært gledelig og viktig for hele sørsamisk område, også på tvers av landegrensa. Elgå skole sitter med erfaring og kunnskap som vil være viktig for det videre arbeidet med utviklingen av språket, og som vil være til stor nytte for andre som også gjør en formidabel jobb for utviklingen av samiske språk,  sier rådsmedlem Ellinor Marita Jåma.

Treårige språkprosjekt

Elgå skole har fra 2007-2009 gjennomført et treårige språkprosjekt.  Sametinget og Hedemark Fylkeskommune har støttet prosjektet til sammen med 1 050 000 kroner. 

Stor suksess

Språkprosjektet har vært en stor suksess og det har blitt bygd opp stor kompetanse omkring sørsamisk språk opplæring ved skolen. Denne kompetansen er av stor verdi for fremtidig læremiddelutvikling, oversetting, terminologiutvikling og fjernundervisning.

Styrke sørsamisk

Sametinget har hatt som mål å styrke sørsamisk språkutvikling, herunder også læremiddelutvikling og ser det derfor som nødvendig å sikre at språkarbeidet ved skolen opprettholdes og styrkes så lenge det er samiske elever ved skolen.  Det skriver Sametinget i sitt vedtak.

Optimistisk

-Vi er optimistisk når det gjelder sørsamisk språkutvikling. Utfordringen er økonomiske og menneskelige ressurser. Det vil derfor være viktig å legge til rette for at flere unge studerer sørsamisk, slik at vi har flere som kan produsere læremidler, jobbe som lærere, oversettere, men også arbeide i andre stillinger hvor samisk språk kommer til nytte, sier rådsmedlem Ellinor Marita Jåma.

*Rådsmedlem Ellinor Marita Jåma
TelefonMobilE-post
+47 78 47 40 00+47 916 13 460 ellinor.marita.jama