Året som samisk veiviser - Et uforglemmelig år!

Ellinor Marita Jåma

Et fantastisk, lærerikt og uforglemmelig år. Superlativene hagler når Sametingsråd Ellinor Marita Jåma skal beskrive veiviserprosjektet. Hun var med på veiviserprosjektet i 2006 og var dermed en av de tre første veiviserne.

Publisert av Holmgren, Hanne. Sist endret 27.05.2010

-Veiviseråret var det året da jeg lærte mest faglig sett om det samiske samfunnet og hvordan det fungerer i forhold til storsamfunnet. I tillegg fikk jeg også lære mer om media, om det å holde foredrag og viktigheten av å spre informasjon. Man får rett og slett oppleve veldig mye spennende, forteller Jåma.

Hun sitter nå i Sametingsrådet og ser viktigheten av veiviser programmet.  

 

Fortsatt en viktig jobb

-I veiviser prosjektet møter ungdom andre ungdom og kunnskap blir formidlet på ungdommens premisser og gjør at informasjonen blir lett forståelig og mer interessant, forteller Jåma.

Hun mener det fortsatt er viktig å få formidlet kunnskap og forståelse om samiske forhold fordi det viser seg gang på gang at det er veldig lite kunnskap om samer og det samiske samfunnet.

- For eksempel i Oslo ble vi ved en skole spurt om samer spiste Grandiosa, ler Jåma.

 

Populær også i ettertid

Etter at jeg var ferdig som veiviser har forskjellige personer og organisasjoner også tatt kontakt med meg og da har jeg for eksempel blitt invitert til å holde foredrag, bli med i forskjellige utvalg osv, forteller Jåma. Hun forteller videre at gjennom veiviser prosjektet fikk hun møte mange flotte mennesker og knytter gode kontakter noe som har hjulpet henne mye i ettertid. - Samisk ungdom burde søke fordi som en samisk veiviser får du lære utrolig mye, avslutter en av de første veiviserne, Ellinor Marita Jåma.

 

Samisk høgskole søker etter tre nye samiske veivisere og søknadsfristen er satt til 4. Juni 2010. De nye veiviserne må være i aldren 18-25 år. Veiviserne må gjennomgå studiet "Formidlig av samisk kultur og samfunn". Veiviserne får et stipend 170 000kr og i tillegg dekker høgskolen reise- og oppholdskostnader under reisene. Veiviserne må være forberedt på høy reisevirksomhet. 

For mer informasjon:
Rådgiver Risten Rávna Länsman, Sámi allaskuvla
Telefon: +47 951 39 557, e-post: samiskeveivisere@samiskhs.no