Sametingsrådet vil løfte den kulturelle verdien av duodji

Marianne Balto

Sametingsrådets redegjørelse for duodji legges fram når Sametinget er samlet til plenum i Karasjok i uke 23. Med denne redegjørelsen ønsker Sametingsrådet en debatt om å løfte den kulturelle siden av duodji slik at både kulturaspektet og næringsaspektet er likestilt.

Publisert av Holmgren, Hanne. Sist endret 02.06.2010

- Det er i denne sammenhengen viktig å understreke at duodji fortsatt skal regnes som næring. Sametingsrådet inviterer til debatt om det er ønskelig å utvide den eksisterende ordningen slik at den også omfavner det kulturelle aspektet, uttaler rådsmedlem Marianne Balto.

Sametingsrådets målsetning med redegjørelsen er en helhetlig forvaltning av duodji som medfører en levedyktig og dynamisk duodji basert på både tradisjonell og ny kunnskap.

- Det er ikke snakk om innskrenkinger i bevilgningene til duodji, men derimot ønsker jeg å inkludere representanter fra næringen i en debatt om hvorvidt næringsavtalen er for snever med tanke på duodji som kulturbærer og næring i framtiden, uttaler Balto.

Sametingsråd Marianne Balto sier videre at det er viktig å til en hver tid  ha fokus på å utarbeide tilskuddsordninger og politikk som er tilrettelagt duodjiutøvernes behov . Hun understreker viktigheten av at dette skal skje i nær dialog og samhandling med duodjiorgansiasjonene.

- Sametingsrådet ønsker å inviterer aktuelle aktører til drøftinger som omhandler hvordan man best kan sikre en helhetlig forvaltning av virkemiddelbruken i duodji.  Dette betyr ikke at vi kommer til å neglisjere næringsaspektet, men at vi også vil løfte fram duodji som kulturnæring.  

I forbindelse med redegjørelsen avholder Sametinget et åpent duodjiseminar 09.juni 2010 kl 09 -12. Innleggene på seminaret handler om mulighetene og potensialet i duodji, rekruttering og duodji som kulturbærer og verdiskapende næring.

- Vi håper interesserte aktører vil delta på seminaret og i debatten, samt komme med sine innspill til Sametingsrådet. Vårt ønske er en fruktbar debatt som kan hjelpe oss videre i vårt arbeid, avslutter rådsmedlem Marianne Balto.  

Programmet til duodjiseminaret finner du i linken under.

*Rådsmedlem Marianne Balto
TelefonMobilE-post
+47 78 47 40 00+47 480 63 358 marianne.balto@samediggi.no