En utmerket måte å styrke det sørsamiske språk

Ellinor Marita Jåma åpner utstillingen

Sametingsråd Ellinor Marita Jåma fikk æren av å åpne duodji-utstillingen i regi av Samisk Høgskole og Saemien Sijte torsdag 3.juni. Utstillingen på Saemien Sijte på Snåsa er eksamensutstillingen til studentene på kurset Duodji og sørsamisk språk/språkanvending i duodji ved Samisk Høgskole.

Publisert av Holmgren, Hanne. Sist endret 03.06.2010

Prosjektet, som er et ledd i å bevare tradisjonell kunnskap og sørsamisk språk og kultur, er et samarbeidsprosjekt mellom Saemien Siljte og Samisk Høgskole. Kurset har vært etterlengtet i det sørsamiske område og deltakelsen vitner klart om at behovet for en slik utdanning har vært stort.

- Jeg er utrolig glad for at Saemien sijte og Sami Allaskuvla har fått til dette kurset. Og det er gledelig å se at så mange har deltatt på det. Jeg kan ikke annet enn å berømme ildsjelene bak dette studiet, for uten sterke ildsjeler med et sterkt ønske om å styrke og utvikle duedtie og sørsamisk språk hadde ikke dette kurset startet, uttaler en engasjert Jåma.

Sametinget har i inneværende valgperioden en spesiell vektlegging på sørsamisk språk, og Sametinget er klar over at tiltak for å styrke og bevare språket må tiltak skje nå. Rådsmedlem Ellinor Marita Jåma understreker at det er nettopp derfor det er bra at slike studier som Duodji og sørsamisk språk/språkanvending i duodji har kommet i gang.

- Det viser at vi alle ønsker å dra i samme retning og at den sørsamiske befolkningen er opptatt av å bevare sitt språk og sin kultur.

Sametingsråd Jåma roste både initiativtakerne og studentene og minte videre om viktigheten av å bevare viktige identitetsmarkører i det samiske samfunnet.

- Jeg er både stolt og imponert av hva studentene har produsert, både med tanke på duodji og språkkunnskaper. I dette prosjektet har Saemien Sijte og Samisk Høgskole klart å kombinere opplæring i sørsamisk språk og duedtie på en utmerket måte. Begge har en stor verdi, og er en av de mest sentrale identitetsmarkører i det samiske samfunnet. Det er nettopp utvikling og styrking av samisk språk og kultur som gir et levende samisk samfunn.

*Rådsmedlem Ellinor Marita Jåma
TelefonMobilE-post
+47 78 47 40 00+47 916 13 460 ellinor.marita.jama