Vil prioritere arbeidet med forebygging av selvmord

Ellinor Marita Jåma

Sametingsrådet vil prioritere arbeidet med forebyggelse av selvmord i den samiske befolkning. Det sier rådsmedlem Ellinor Marita Jåma. Det er viktig å ha åpenhet rundt denne problematikken for på den måten å kunne forebygge slike tragedier, sier Jåma.

Publisert av Østby, Jan Roger. Sist endret 09.06.2010

Selvmord er et stort problem i det samiske samfunnet. Derfor ønsker Sametingsrådet å prioritere arbeidet med forebyggelse av selvmord i den samiske befolkning.

-Det er mange som har tatt kontakt med meg og bedt oss å ta tak i problemet, sier rådsmedlem Ellinor Marita Jåma. I tilegg har jeg opplevd selvmord i mitt nærmiljø, sier Jåma.

Nordisk samarbeid

Sametingsrådet mener at dette er et område, hvor det kan være aktuelt å søke samarbeid med Sametingene i Sverige og Finland. På den måten kan vi belyse hvilke tiltak som kan være best tjenlig overfor den samiske befolkning.

-Vi kan på sikt lage en felles strategi med tiltak som kan være med å forebygge selvmord blant samer, sier rådsmedlem Ellinor Marita Jåma. Det er viktig at vi lærer av hver andre og bruker hver andres erfaringer om selvmord, sier Jåma.

Behov for forskning

-Vi  har kontakt med Samisk nasjonalt kompetansesenter psykisk helsevern om denne problematikken. Sametingsrådet vil i samarbeid med faginstanser drøfte behov for forskning på området, og hvordan vi best kan være med på å forebygge selvmord, sier rådsmedlem Ellinor Marita Jåma.

Mer mer informasjon om Samisk nasjonalt kompetansesenter psykisk helsevern

*Rådsmedlem Ellinor Marita Jåma
TelefonMobilE-post
+47 78 47 40 00+47 916 13 460 ellinor.marita.jama