Sametingsråd Marianne Balto deltar i disse dager på et internasjonalt utvekslingsseminar i Antigua, Guatemala.
Seminaret handler om implementeringen av konsultasjonsplikten i ILO konvensjon 169 art 6.
Norske myndigheter har tidligere vært sentrale i fredforhandlingene som fant sted i Guatemala og som førte frem til fredavtalen i 1996.
Situasjonen til Mayaene og andre urfolk i landet var en sentral del av forhandlingene og er fortsatt et viktig tema i dag. Sametinget deltar i den norske delegasjonen som også består av statsekretær i UD, Ingrid Fiskaa, samt Norges ambassadører i Guatemala, Mexico, Chile og Brasil.
Konsultasjonsavtale
Konsultasjonsavtalen mellom Sametinget og myndighetene ble underskrevet i 2005. Som urfolk har samene rett til å bli konsultert i saker som kan få direkte betydning for dem. Samenes konsultasjonsrett betyr at norske myndigheter er forpliktet gjennom folkeretten å konsultere samene i saker som har betydning for det samiske samfunnet.
Viktig rammeverk
-Vi samer har i kraft av det vi har oppnådd hjemme de senere år et internasjonalt ansvar til å vise solidaritet overfor situasjonen våre urfolksbrødre og søstre befinner seg i verden over. Selv om vi ikke alltid blir enige med norske myndigheter har vi gjennom konsultasjonsavtalen et viktig rammeverk som gir grunnlag for gode prosesser der vi skal søke å komme til enighet i viktige saker for samene. Også andre urfolk bør få denne muligheten slik alle stater som har ratifisert ILO konvensjonen er forpliktet til, sier Balto.
Skaper økt forståelse
-Jeg har håp om at den gode modellen der vi fokuserer på økt forståelse og konstruktive løsninger mellom norske myndigheter og samene som vi de fem siste årenet har etablert i Norge kan være til hjelp for urfolk også i andre deler av verden, avslutter Balto.
Les mer om Konsultasjonsavtalen: