Sametinget er fornøyd med Kongekrabbekvoten

Egil Olli

Fiskeri- og kystdepartementet har nå fastsatt totalkvote og reguleringer for fangst av kongekrabbe for 2010/2011. -Vi er fornøyd fordi Sametinget har fått gjennomslag for sitt syn i mange og avgjørende punkter, sier sametingspresident Egil Olli.

Her kan du lese reguleringene.

http://www.regjeringen.no/nb/dep/fkd/pressesenter/pressemeldinger/2010/Reguleringer-for-fangst-av-kongekrabbe-i-20102011.html?id=608354#)

Porsangerfjorden er nå innlemmes i det kvoteregulerte området og den nordlige grensen for det regulerte området er flyttet lengre ut fra land, slik Sametinget foreslo.

Etter at Havforskningsinstituttet hadde foreslått et null uttak av kongekrabbe fremmet Sametinget et kvotekrav på 1185 tonn hannkrabber. Departementet har nå fastsatt fangstkvoten på 900 tonn hannkrabber og 50 tonn hunnkrabbe.

Når det gjelder hunnkrabben så er det helt i tråd med Sametingets forslag, mens hannkrabben er redusert med 24 % i forhold til Sametingets forslag. Til tross for en reduksjon er kvotene til å leve med samt at de gir grunnlag for betydelig aktivitet i området.

Når det gjelder Sametingets ønske om strengere straff for overtredelser så er dette langt på vei gjennomførte ettersom man gjennom årets reguleringene legger opp til regelverk som lettere lar seg kontrollere enn tidligere.  

-Kongekrabbefisket er viktig for mange fiskere og lokalsamfunn, og vi er derfor fornøyd med kvoten som er fastsatt, sier sametingspresident Egil Olli.

Publisert av Østby, Jan Roger. Sist endret 16.06.2010
*Sametingspresident Egil Olli
TelefonMobilE-post
+47 78 47 40 00+47 900 26 880 egil.olli@samediggi.no