Sametingets planveileder er vedtatt

Representanter i plenumssalen

Sametinget i plenum vedtok i uke 23 Sametingsrådets forslag om planveileder for sikring av naturgrunnlaget for samisk kultur, næringsutøvelse og samfunnsliv for  planlegging etter plan- og bygningslovens plandel (Sametingets planveileder).

Publisert av Holmgren, Hanne. Sist endret 21.06.2010

Bakgrunnen for Sametingsrådets forslag var iverksettelsen av den nye plan- og bygningslov 1. juli 2009. Den nye plan og bygningsloven har som en av sine oppgaver å sikre naturgrunnlaget for samisk kultur, næringsutøvelse og samfunnsliv, samt bidra til å gjennomføre internasjonale konvensjoner og avtaler innenfor lovens virkeområde. Sametinget er gitt myndighet til å fremme innsigelse mot kommuneplanens arealdel og reguleringsplaner i spørsmål som er av vesentlig betydning for samisk kultur eller næringsutøvelse.

Et forslag til planveileder har vært på brei høring. Det er innkommet 25 høringsuttalelser, som er drøftet og tatt hensyn til i det endelige forslaget. Planveilederen er et bidrag til å systematisere og gi en samlet oversikt over de hensyn som skal tas for samisk kultur, og som følger av norsk og internasjonal rett

Sametinget i plenum godkjente planveilederen under deres møte i uke 23.