Urfolk samlet for å diskutere retten til deltakelse

Salen

Ekspertmekanismen for urfolksrettigheter (EMRIP) avholder 12.-16. juli sin tredje sesjon i Genève, Sveits. Temaet for årets sesjon er i hovedsak urfolks rett til å delta i beslutningsprosesser. Sametinget er representert i den norske delegasjonen, som består av administrative ansatte i fra staten og Sametinget.

Publisert av Holmgren, Hanne. Sist endret 14.07.2010

EMRIP er en FN mekanisme for urfolks rettigheter og ble etablert i 2008 av FNs Menneskerettighetsråd. Bakgrunnen for opprettelsen av EMRIP er FNs Urfolkserklæring som ble vedtatt den 13. september i 2007. Ekspertgruppen består av fem medlemmer og skal gi råd til Menneskerettighetsrådet i saker som angår urfolk.

Les mer om FNs Urfolkserklæring her.

Den samiske urfolkseksperten fra Norge, John Bernhard Henriksen, ble valgt til mekanismens første leder, etterfulgt av Jenny Lasimbang fra Malaysia i 2009. Nå innehar José Carlos Morales fra Costa Rica vervet som leder.  

 

EMRIP rapporterer til Menneskerettighetsrådet

Bakgrunnen for årets sesjon er at EMRIP har fått i mandat fra FNs Menneskerettighetsråd å frembringe en studie om urfolks rettigheter til å delta i beslutningsprosesser. EMRIP skal presentere en midlertidig rapport til Menneskerettighetsrådets 15. sesjon i år, og avgi den endelige rapporten til Rådets 18. sesjon i år 2011.

EMRIP har i forkant av sin 3. sesjon fremlagt et utkast til sin midlertidige rapport som gir et av utgangspunktene for diskusjonene tilknyttet temaet retten til å delta i beslutningsprosesser for urfolk.

Les utkastet til den midlertidige rapporten her.

Ekspertmekanismen for urfolksrettigheter er i disse dager samlet for å drøfte utkastet til den midlertidige rapporten. Her deltar urfolk og statlige delegasjoner som har anledning til å komme med innspill som EMRIP anbefales å ta i betraktning før de fastsetter innholdet av sin midlertidige rapport.

EMRIP vedtar den midlertidige rapporten fredag 16. juli. Denne midlertidige rapporten legges fram for Menneskerettighetsrådet i september i år.

Les mer om EMRIP her.

  

Flest innspill ble gitt av urfolk

I avslutningen av tema 3, retten til å delta i beslutningsprosesser, takket EMRIPs medlemmer for alle innspill.  Ekspertmedlem Jon Bernhard Henriksen uttrykte takknemlighet blant annet for innspillene som anbefalte EMRIP i sin endelige rapport å fokusere mer på tiltak gjennom lovgivning som sikrer retten til å delta i beslutningsprosesser. Han henviste til Urfolkserklæringens artikkel 38:

"Staten skal, i samråd og samarbeid med vedkommende urfolk, treffe hensiktsmessige tiltak, blant annet ved lovgivning, for å oppfylle denne erklærings formål"

EMRIPs leder José Carlos Morales påpekte avslutningsvis at urfolksgruppene var sterkest representert på talelisten og at få nasjonale stater benyttet muligheten til å komme med innspill.  

Norge, representert ved Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, la fram sitt innspill den 12.juli. Dette innlegget vil publiseres på våre nettsider ved en senere anledning. Sametinget la fram sine innspill den 13.juli og finnes i dokumentene under.