Spesialrapportør James Anaya fulgte EMRIPs 3. sesjon

James Anaya

Spesialrapportør James Anaya var til stede under Ekspertmekanismens (EMRIP) 3. sesjon i Genève fra 12. - 16. juli. Han holdt to lengre innlegg i løpet av sesjonen. Urfolkene fikk også anledning til å møte spesialrapportør James Anaya.

Innlegg om urfolks rett til deltakelse

Innlegget til spesialrapportør Anaya, gitt på EMRIPs første dag, omhandlet i hovedsak spesialrapportørens kommentarer tilknyttet urfolks rett til å delta i beslutningsprosesser. Hans kommentarer har grunnlag i hans observasjoner gjennom sin rolle som spesialrapportør frem til nå.  

Innledningsvis sa spesialrapportøren at han hadde notert seg en vidtgående mangel på tilstrekkelig implementering av urfolks rett til å delta i beslutningsprosesser, og et behov for orientering om de tiltak som er nødvendige for å oppfylle denne retten. Han påpekte at EMRIPs pågående studie om deltakelsesretten vil medvirke til å skaffe veiledning om dette viktige emnet.

Resten av spesialrapportørens innlegg kan leses her.

Innlegget om urfolkserklæringen (UNDRIP)

Det andre innlegget holdt spesialrapportør James Anaya torsdag den 15. juli under EMRIPs 3. sesjon. Innlegget var tilknyttet EMRIPs tema nummer fire som omhandlet FNs urfolkserklæring - the United Nations Declaration on the Rights of Indigenous People (UNDRIP).

Anaya påpekte at historiske mønstre med undertrykkelse fortsatte å gjøre seg gjeldende som pågående hindringer forut den fullstendige nytelse av menneskerettighetene for urfolk.

Spesialrapportøren kommenterte noen minimumssteg han mener er nødvendige for å bevege seg fremover i gjennomføringen av erklæringen. Kortfattede utdrag av disse minimumsstegene gjengis her:

- Statlige tjenestemenn og urfolksledere bør få opplæring om erklæringen, og relaterte internasjonale instrumenter, samt om praktiske tiltak for å gjennomføre erklæringen.

- Statene bør engasjere seg i omfattende gjennomgang av deres eksisterende lovgivning og administrative programmer for å identifisere hvor disse kan være uforenlige med urfolkserklæringen.

- Statene bør være forpliktet til å gi betydelige menneskelige og finansielle ressurser til det tiltak som kreves for å gjennomføre erklæringen.

- FN systemet og verdenssamfunnet bør utvikle og gjennomføre programmer som gir tekniske og finansielle assistanse til stater og urfolk for å bevege seg fremover med disse og relaterte steg for å gjennomføre erklæringen.

Spesialrapportørens innlegg i sin helhet kan du lese på engelsk her.  

Spesialrapportøren møtte urfolk i Genève

Spesialrapportøren Anaya avholdt individuelle møter med representanter for urfolk og organisasjoner under EMRIPs 3. sesjon i Genève, Sveits. Representanter for urfolk og organisasjoner kunne be om møte med han i forbindelse med saker som falt innenfor hans mandat, blant annet gjaldt dette påstander om brudd på menneskerettighetene. Disse møtene fant sted i dagene 13., 14. og 15. juli 2010.

For mer informasjon om spesialrapportøren og hans mandat, se følgende nettside: http://www2.ohchr.org/english/issues/indigenous/rapporteur

Internettlink til ekspertmekanismen (EMRIP)

EMRIP holdt sin 3. sesjon i Genève i forrige uke, uke 28 i år 2010, der urfolk og stater fra hele verden hadde møtt opp.  

Mer informasjon om EMRIP fins på nettside: http://www2.ohchr.org/english/issues/indigenous/index.htm

Internettlink til urfolkserklæringen (UNDRIP)

Urfolkserklæringen ble vedtatt 13. september 2007.

Les mer om erklæringen her: http://www2.ohchr.org/english/issues/indigenous/declaration.htm

Publisert av Holmgren, Hanne. Sist endret 20.07.2010