Ønsker lule- og sørsamiske kirkelige stillinger

Sametingsrådet støtter strategiplanen for samisk kirkeliv. -Samisk kirkeliv har en rekke utfordringer. Et av de store utfordringene er å ta vare på de samiske språkene og rekruttere flere samer kirkelige stillinger og verv, sier rådsmedlem Vibeke Larsen.

Samisk kirkeråd har i samarbeid med de tre nordligste bispedømmerådene og Oslo bispedømmeråd laget en plan for samisk kirkeliv "Strategiplan for samisk kirkeliv".

Sentrale tema er styrking av samisk språk- og kulturkompetanse, rekruttering, samiskrelaterte emner i kirkelige utdanninger, kirkelig grunnmateriell på samisk, ivaretaking av samisk språk, kultur og tradisjon innenfor gudstjenesteliv, trosopplæring, diakoni og kirkemusikk, egnet organisering av samisk kirkeliv, behovet for avklaring av samiskrelaterte spørsmål i rammen av stat-kirke reformen og kirkelig urfolksarbeid

Mer samisk i kirken

-Det viktigste er å få på plass kirkelige språkstillinger innen lulesamisk og sørsamisk språk, men det er også behov for styrking av nordsamiske språkstillinger. Bruken av samisk i kirkelige sammenhenger skaper tilhørighet og en større grad av deltakelse i kirkelige handlinger. Sametinget vil derfor poengtere viktigheten av at alle de samiske språkene skal ivaretas på en god måte innenfor Den norske kirke. Dette innebærer at de samiske språkene ikke bare skal synliggjøres på et symbolnivå, men at både sør-, lule- og nordsamisk skal være i reell bruk i kirkelig sammenheng i fremtiden, sier rådsmedlem Vibeke Larsen.

Bra at Kirken tar ansvar

Kirken har og har hatt en sentral plass hos mange samer. Foruten å være et trossamfunn har kirken også vært en viktig bærer av kulturelle og religiøse tradisjoner som har samlet mennesker i livets ulike faser.

-Gjennom planen har Den norske kirke tatt et ansvar for å inkludere og sidestille samisk kirkeliv innenfor sin organisasjon, og at dette skjer på grunnlag av samenes eget initiativ, engasjement og deltakelse, og at samisk kirkeliv på den måten får utfolde seg i tråd med sin egenart, sier rådsmedlem Vibeke Larsen.

Politisk støtte er viktig

-Det er viktig at samisk kirkeliv gis gode rammebetingelser, slik at samer og nordmenn får et likeverdig kirkeliv.  Dette er et ansvar som påligger Den norske kirke og de norske myndighetene selv om dagens statskirkeordning skulle opphøre. Gjennomføringen av strategiplanen forutsetter politisk vilje til å gi samisk kirkeliv et løft.  Vi håper på at kirken og myndighetene tar dette ansvaret, sier rådsmedlem Vibeke Larsen etter rådsmøtet i Karasjok.

Les mer om strategiplanen:

 

 

 

 
Publisert av Østby, Jan Roger. Sist endret 11.08.2010
*Rådsmedlem Vibeke Larsen
+47 78 47 40 00+47 941 30 116 vibeke.larsen@samediggi.no