Framtidas samiske museum

Rådsmedlem Vibeke Larsen deltok den 10.september på seminaret Framtidas samiske museum i regi av Samisk museumslag.  Sametingsråd Lasen tok i sitt innlegg blant annet for seg de utfordringene de samiske museumene i Norge står ovenfor i framtiden.

Rådsmedlem Vibeke Larsen presiserte at de samiske museene har en del andre utfordringer enn øvrige museer i Norge. De er forholdsvis unge, noen helt nyetablerte, og fortsatt i en oppbyggingsfase, derfor er mange grunnleggende museumsoppgaver fortsatt viktige innsatsområder, og utfordringene for de samiske museene må derfor sees i et slikt perspektiv.

Hun påpekte videre at de samiske museene skal videreutvikles i tråd med et samisk verdigrunnlag, og de er viktige institusjoner for styrking og videreutvikling av samisk kultur og identitet.

Sametingets rolle

I sitt innlegg gjorde også Sametingsråd Vibeke Larsen rede for Sametingets rolle i henhold til de samiske museene i Norge.

Hun forklarte at Sametinget skal være en faglig og politisk premissgiver for utviklingen av de samiske museene. Sametingets overordnete målsetting for de samiske museene er å sikre en styrket, samordnet og helhetlig samisk museumsvirksomhet, basert på samenes egne forutsetninger som folk og urfolk.

Sametingets politikk på museumsområdet tar utgangspunkt i International Council of Museums (ICOM) definisjon av museum. ICOM utformet i 2007 en revidert definisjon av hva et museum er:

"Et museum er en permanent institusjon, ikke basert på profitt, som skal tjene samfunnet og dets utvikling og være åpent for publikum; som samler inn, bevarer/konserverer, forsker i, formidler og stiller ut materiell og immateriell (kultur)arv om menneskene og deres omgivelser i studie-, utdannings- og underholdningsøyemed".

 

Innlegget kan leses i sin helhet her.

 
Publisert av Holmgren, Hanne. Sist endret 27.09.2010
*Rådsmedlem Vibeke Larsen
+47 78 47 40 00+47 941 30 116 vibeke.larsen@samediggi.no