- Vi som politikere må tørre å snakke om vanskelige ting

Sametingspresident Egil Olli deltok onsdag 27.oktober på SANKS-konferansen 2010. Hovedtemaet for årets konferanse er Psykisk helse i reindrifta og Forebygging av selvmord blant urfolksungdom.  I sitt innlegg fokuserte presidenten på Sametingets helsepolitiske rolle og arbeid med selvmordsforebygging.

Viktigheten av åpenhet og kunnskap ble trukket fram som faktorer som kan bidra til forebygging av selvmord.

- Vi som politikere må tørre å snakke om vanskelige ting. Hvordan ellers skal vi kunne foreslå tiltak som er til nytte for befolkningen? Ett selvmord er alltid ett for mye, og i kjølvannet følger sorgen, uttalte president Egil Olli til de oppmøtte.

Sametingspresident Egil Olli uttrykte videre at Sametinget vil fortsette å arbeide for at temaet selvmord ikke blir glemt når de overordnede rammene for helsevesenet skal utformes.

- Vi ser behovet for en generell kulturkompetanse om samiske bruker på alle nivåer, fra utdanningssystemet til hjelpeinstansene. Vi ser også det er nødvendig med mye bedre koordinering av hjelpetilbudene som allerede finnes. Forebygging og koordinering er viktige mål i Samhandlingsreformen og i den nasjonale helsepolitikken. Så er det vår jobb å få frem det samiske perspektivet i dette.

Egil Ollis innlegg på SANKS-konferansen 2010 kan leses i sin helhet i linken under.

 
Publisert av Holmgren, Hanne. Sist endret 27.10.2010