Vil styrke samiske barns rettigheter

Sametinget har gjennom konsultasjoner med Barne- og likestillingsdepartementet utformet forslag til endringer i forskrifter som omhandler styrket tilsyn med ivaretakelse av samiske barns språk og kultur i barnevernet. Målet med forslagene er å tydeliggjøre at det skal føres tilsyn med at samiske barns rett til å ivareta språk og kultur følges opp i fosterhjem og barneverninstitusjoner.

Bakgrunnen for Sametingsrådets konsultasjoner er at samiske barn ofte møter et barnevern som mangler språk- og kulturkompetanse.

- Samiske barn har rettigheter som urfolksbarn regulert gjennom internasjonale konvensjoner og nasjonale lover. Disse rettighetene sier klart at samiske barn har rett til et tilbud i barnevernets omsorg, som inkluderer samisk språk og kulturforståelse, uttaler rådsmedlem Ellinor Marita Jåma.   

Sametingsråd Ellinor Marita Jåma påpeker avslutningsvis at det viktigste er, etter Sametingsrådets mening, at tilsynsmyndighetene i barnevernet har plikt til å følge opp ivaretakelse av samiske barns rettigheter i sitt arbeid.

Endringene som er foreslått omhandler helt spesifikt forskrift 18.12.2003 nr. 1659 om fosterhjem og forskrift 11.12.2003 nr. 1564 om tilsyn med barn i barneverninstitusjoner for omsorg og behandling.

Forslaget til forskriftsendringer er nå lagt ut på høring med frist for svar til 11.1.2011.

Saksoversikt finner du her.

 
Publisert av Holmgren, Hanne. Sist endret 03.11.2010
*Rådsmedlem Ellinor Marita Jåma
TelefonMobilE-post
+47 78 47 40 00+47 916 13 460 ellinor.marita.jama