Sametingets kulturpenger skaper bred engasjement

Vibeke Larsen

På vegne av Sametinget har Norut Alta utført en evaluering av Sametingets tilskudd til kulturutvikling for perioden 2006-2008. Evalueringen ser på hvordan virkemidlene er brukt, og hvordan søkere til tilskuddsordningen vurderer Sametingets service i forbindelse med veiledning og saksbehandling.

  

Målet for virkemidlene har vært å fremme et mangfoldig kunst- og kulturliv, og sikre samisk innflytelse over samisk kulturutvikling.

Evalueringen har vist at midlene har gått til en rekke ulike tiltak som har skapt et bredt engasjement innen samisk kulturliv.

-De fleste prosjektene det søkes til ville ikke blitt gjennomført uten Sametingets virkemidler. Dette viser at Sametingets virkemidler innen kulturutvikling er et viktig i arbeidet med å fremme samisk kultur, sier sametingsråd Vibeke Larsen.

Evalueringen viser også at Sametinget har et forbedringspotensial når det gjelder veiledning, tettere oppfølging av prosjektene og bedre kontroll i forbindelse med utbetalinger.

Norut Alta påpeker også at Sametingets virkemidler til kulturutvikling på lang sikt også vil ha sysselsettingseffekter, men det har ikke vært rom for å måle denne type effekter i denne evalueringen.

Skapt større bevissthet

Virkemidlene til kulturutvikling har skapt en større bevissthet rundt bevaring, utvikling og formidling av samisk kultur. Sametingets virkemidler er med på å gi utøverne av samisk kultur en anerkjennelse og en motivasjon til fortsette sine prosjekter.

Sametingsådet vil komme tilbake til Sametingets plenum med en drøftelse der plenum blir invitert til å debattere utfordringer som ligger i å kunne gi det samiske samfunnet gode muligheter til å fremme og utvikle mangfoldet av den samisk kulturen.

-Alle samiske kulturarbeidere gjør en formidabel innsats ved å sørge for ulike samiske kulturtilbud rundt i hele landet. Denne innsatsen har gitt samisk kultur større anerkjennelse og forståelse, og det er derfor viktig at vi også i fremtiden kan ivareta dette arbeidet på en god måte, avslutter sametingsråd Vibeke Larsen

Publisert av Østby, Jan Roger. Sist endret 23.11.2010