Gratulerer med språkprisen Gollegiella 2010

De to kvinnelige ildsjelene, Máret Sárá og Lajla Mattsson Magga, ble den 22.november tildelt den nordiske språkprisen Gollegiella for 2010. - Sametinget ønsker å gratulere Máret Sárá og Lajla Mattson Magga med prisen og samtidig berømme dem for den store og viktige innsatsen de har gjort for å fremme og bevare det samiske språk, uttaler Sametingspresident Egil Olli.

Språkprisen deles ut annen hvert år og prissummen på 12 500 euro vil i år bli delt mellom Máret Sárá og Lajla Mattssom Magga.

Nord- og sørsamisk i fokus                      
I år er det nord- og sørsamisk som er satt i fokus. Begge språkene snakkes på den norske og den svenske siden av Sápmi.

Beslutningskomiteen forklaring på hvorfor Máret Sárá og Lajla Mattsson Magga mottar prisen Gollagiella for 2010:

Máret Sárá:

Máret Sárá er født 1947 og er vokst opp i Bissojohka/Børselv i Porsanger, Norge. Hun har dedikert sitt liv til språklig utviklingsarbeid innen nordsamisk. Hun har vært lærer, forfatter, journalist, rådgiver på Reindriftsforvaltningen og forlagssjef og hatt ledende posisjoner i ulike foreninger og politiske oppdrag. Arbeidet med det samiske språket har følt som en rød tråd gjennom hennes yrkeskarriere og hun har vært et godt forebilde både i sin yrkesverksomhet og som kvinne. 

Nye undervisningsmetoder
Parallelt med å undervise elever og studenter har hun bidratt til forandringer av både undervisningsmetoder og selve utdanningssystemet. Hun har gitt ut lærebokserien Eatnigiella sammen med Kirsten Pope, og bøker med ordleker, rim og læringsleker. På den senere år har hun til og med publisert ett par bøker om og med samiske ordspråk. Totalt har hun medvirket i over 40 bøker.

Egne veier
Máret Sárá er en person som våger å gå sine egna veier. Hun har i hela sitt liv vært en pådriver både yrkesmessig som pedagog, journalist og forfatter, men også språkpolitisk. Máret Sáras brede arbeid med det samiske språket gjør henne til en verdig mottager av Gollegiella, anser beslutningskomiteen. 

Lajla Mattsson Magga:

Lajla Mattsson Magga er født 1942 i Kall i Jämtland, Sverige, og har senere bodd mange år i Kautokeino, Norge. Arbeidet med å bevare, lære bort og utvikle det sørsamiske språket har siden universitetstiden vært fokus i både hennes yrkesvirksomhet og private liv. Hennes virksomhetsområde er brett og spenner over både skjønnlitteratur og faglitteratur, oversettinger, undervisning, innsamling av språkmaterial og stedsnavn og ikke minst arbeidet med sørsamiske ordbøker.

Pedagog og forfatter
Lajla Mattson Magga har i lang tid arbeidet som lærer og sensor i sørsamisk. I 1984 ble hennes første bok publisert Maahke ryöknie, som senere ble fulgt av andre lærebøker og barnebøker. Nå deltar hun i arbeidet med en ny oversetting av bibelen til sørsamisk parallelt med at hun arbeider med en sørsamisk grammatikkbok. Hennes største innsatts innen språkområdet er arbeidet med de to ordbøkene Åarjelsaemien-daaroen baakoegärjä/Sørsamisk-norsk ordbok (med Knut Bergsland som medförfattare) og Norsk-sørsamisk ordbok/ Daaroen-åarjelsamien baakogærja.

Språkinspirator
Lajla Mattson Magga har i hele sitt liv bidratt med ett gedigent engasjement for det sørsamiske språkarbeidet, noe som gjør henne til en viktig språkinspirator og en verdig mottaker av Gollogiella, skriver beslutningskomiteen i sin begrunnelse.

 
Publisert av Holmgren, Hanne. Sist endret 24.11.2010