Oppfølgingen av Samerettsutvalgets utredning (SRU2)

Egil Olli

Sametinget, Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet og Justisdepartementet starter i januar 2011 konsultasjoner om forslag til lovgivning om anerkjennelse av samenes rett til land og ressurser i samiske områder utenfor Finnmark. - Sametingsrådet er veldig fornøyd med at det er satt et starttidspunkt på det videre arbeidet. Selv om prosessen framover kommer til å bli tung, og vi må konsultere over flere år, er det gledelig at vi endelig kan begynne på dette viktige arbeidet, sier Sametingspresident Egil Olli.

På det første møte mellom partene i januar 2011 skal det konsulteres om hvordan dette arbeidet konkret skal gjennomføres.

Sametingspresident Egil Olli presiserer at det i første omgang er viktigst at partene blir enige om en effektiv og løsningsorientert konsultasjonsprosess, som har som mål at enighet skal oppnås. 

Bakgrunn

Samerettsutvalget avga sin utredning NOU 2007: 13 "Den nye sameretten" og NOU 2007: 14 "Samisk ressursbruk og rettssituasjon fra Hedmark til Troms" 3. desember 2007.

NOU 2007: 13 "Den nye sameretten" har nå vært ute på høring og konsultasjoner med Sametinget blir en viktig del av regjeringens videre arbeid.

-Det har gått lang tid siden Samerettsutvalget avga sine utredninger i 2007 og jeg ser fram til at vi endelig kommer i gang med konsultasjonene. Målet er å få lovfestet bestemmelser som både i prinsipp og praksis anerkjenner samiske rettigheter til både å eie og bruke tradisjonelle samiske landområder utenfor Finnmark, samt delta i forvaltningen, avslutter Sametingspresident Egil Olli.

Publisert av Holmgren, Hanne. Sist endret 02.12.2010
*Sametingspresident Egil Olli
TelefonMobilE-post
+47 78 47 40 00+47 900 26 880 egil.olli@samediggi.no