Gjennombrudd for urfolkperspektivet på FNs klimakonvensjon

Larsen, Vibeke

Slutterklæringen fra klimatoppmøtet i Mexico inneholder beslutninger om sikringsmekanismer i forhold til urfolks rettigheter, tradisjonell kunnskap og fullverdig urfolksdeltakelse.

- Det er historisk at respekt for urfolks rettigheter og tradisjonell kunnskap uttrykkes særskilt i vedtak under FNs klimakonvensjon. Internasjonale urfolksorganisasjoner og urfolk i statlige delegasjoner har etter flere år med systematisk arbeid lykkes å få på plass et fundament for urfolksperspektivet i klimaforhandlingene. Cancun-avtalen er et skritt i riktig retning for å bekjempe klimaendringer og avtalen understreker et viktig prinsipp om at urfolk skal involveres ved alle relevante aspekter fremover, sier rådsmedlem Vibeke Larsen.

Rådsmedlem Vibeke Larsen deltok i Norges delegasjon under høgnivådelen på partsmøtet, COP 16, i Cancun i Mexico i perioden 6-10 desember 2010. Delegasjonen ble ledet av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Norge skal være spydspiss

Klimaendringer utgjør den største utfordringen i vår tid og det påvirker samene særskilt fordi det er i nordområdene hvor klimaendringene skjer raskest. Sametinget har sammenfallende interesser med den norske regjeringen i hvordan og hvorfor urfolksrettigheter og urfolksinteresser skal inkluderes i det internasjonale klimaarbeidet.

Sametinget jobber for at Norge skal fremstå som en spydspiss i forhold til de generelle menneskerettighetene og til rettighetene til urfolk. Samt at Norge skal være en forkjemper for at FNs erklæring om urfolks rettigheter legges til grunn for vedtak som gjøres under klimaforhandlingene dersom urfolk berøres direkte. Herunder prinsippet om at statene skal konsultere med vedkommende urfolk med formål om oppnå et forhåndsinformert samtykke før klimatiltak gjennomføres.

Respekt for urfolks rettigheter og tradisjonell kunnskap

Etter flere år med forhandlinger ble det vedtatt et regelverk for tiltak mot avskoging i utviklingsland. Norge startet skoginitiativet, REDD+, i 2008 og ledet forhandlingene på dette feltet i Cancun. Det nye regelverket legger grunnlag for bedre koordinering og setter minimumsstandarder for av de mange prosjektene som allerede er satt i gang for å bevare regnskog, og for økt innsats i framtiden for å hindre nedhugging og brenning av naturlig skog.

Avtalen tar inn over seg at REDD+ må sikre det biologiske mangfoldet i skogen. Videre er det i vedtaket paragrafer om sikringsmekanismer for å respektere urfolks rettigheter og tradisjonell kunnskap, herunder også referanser til FNs erklæring om urfolks rettigheter, samt til effektiv urfolkdeltakelse.

- Jeg er fornøyd med at statsminister Jens Stoltenberg understreket viktigheten om at urfolks rettigheter må sikres i sitt innlegg på høgnivådelen. Dette bidro utviltsomt til å få på plass en minimumsløsning for urfolksdimensjonen i Cancun-avtalen. Men FNs klimakonvensjon har fremdeles store utfordringer før vi kommer i mål både med tanke på utslippsreduksjoner og i forhold til langsiktige klimatiltak. Vi mangler fremdeles en juridisk bindende avtale. I løpet av 2011 skal det lages nærmere regler for hvordan landene skal rapportere på oppfyllelsen av sikringsmekanismene. Det gir en viktig anledning til å presisere og skjerpe inn kravene. Sametingsrådet vil fortsatt følge det videre arbeidet under klimaforhandlingene tett, sier rådsmedlem Larsen.

Publisert av Holmgren, Hanne. Sist endret 16.12.2010
*Rådsmedlem Vibeke Larsen
TelefonMobilE-post
+47 78 47 40 00+47 941 30 116 vibeke.larsen@samediggi.no