Mineralvirksomhet i Bidjovagge – avtale signert mellom Sametinget, Arctic Gold og reinbeitedistrik D-34 og D-30A

Egil Olli

Sametinget, mineralselskapet Arctic Gold AB og Reinbeitedistriktene D-34 Ábborášša og D-30A Vestre sonestyre/Oarjjabealli har underskrevet en avtale om faktiske undersøkelsesarbeider etter metaller og en intensjonsavtale om forhandlinger om søknad om gruvedrift i Bidjovagge, Kautokeino kommune.

- Denne signeringen er et sikkert uttrykk for at Sametingets mineralveileder både blir respektert og fulgt av selskaper som ønsker å etablere seg i Sápmi, uttaler sametingspresident Egil Olli. 

Sametinget vedtok i juni en egen mineralveileder for hvordan Sametinget og mineralselskaper kan forholde seg til hverandre ved mineralvirksomhet i samiske områder. Denne mineralveilederen legger opp til at det inngås avtaler mellom Sametinget og selskaper om undersøkelsesarbeider og planer om søknad om driftskonsesjon. I avtalene som nå er underskrevet er også reinbeitedistriktene D-34 og D-30A parter, noe som ifølge Sametingets president Egil Olli, styrker samarbeidet. 

Avtalen om det faktiske undersøkelsesarbeidet ivaretar partenes ansvar for samarbeid ved planlegging og gjennomføring av undersøkelsesarbeider. Reindriftens rett til bruk av området følger av alders tids bruk og har alminnelig ekspropriasjonsrettslig vern (jf. reindriftsloven § 4). Intensjonsavtalen er ment å avklarer hvordan prosessen mellom partene skal foregå og hvilke temaer som det skal forhandles om for eventuell søknad om konsesjon til gruvedrift.

- Det er svært gledelig, og et stort skritt i riktig retning, at også reindrifta er med på denne avtalen. Reinbeitedistriktenes deltakelse gjør dem til likeverdige parter, som Arctic Gold forplikter seg til å spille på lag med både når undersøkelsesarbeidet gjennomføres og i forhandlinger om eventuell gruvedrifta, uttaler Sametingets president Egil Olli.

Reindrifta er fornøyd   

Etter avtalen om undersøkelsesarbeid er formålet med Arctic Golds undersøkelser å påvise tilstrekkelig drivverdige forekomster for oppstart av gruvedrift som skjer i sameksistens med eksisterende og tradisjonelle samiske næringer og høstingsformer, og som er til gagn og utvikling av lokalsamfunn og samisk kultur.   

- Selv om reinbeitedistriktene i hovedsak ikke er interessert i at andre arealkrevende aktører skal etablere seg i områder der mye beiteland allerede er tapt, er avtalene vi nå har inngått bra fos oss. Avtalen sikrer at vi kan legge premissene og være i forkant av beslutningsprosessene sier distriktsleder Johan Aslak Logje i reinbeitedistrikt 30A Vestre sonestyre og distriktsleder Nils Isak Sara i reinbeitedistrikt 34 Ábborášša.

Også Arctic Gold sier seg fornøyd med avtalen som nå er signert.

- Jeg er veldig glad for at vi, etter mye diskusjon, har sikret hvordan vi skal forhandle og samarbeide for sameksistens med det samiske folk i utviklingen av Bidjovaggeprojektet, med sikte på en lønnsom gruvedrift, uttaler Arctic Golds administrerende direktør, Lars-Åke Claesson.

Publisert av Holmgren, Hanne. Sist endret 20.12.2010