Nærbilde (Foto Jan Roger Østby)

Samisk kunstneravtale er evaluert

10. desember 2012

Norut Alta – Áltá har evaluert samisk kunstneravtale. Evalueringen foreslår at Sametinget og de samiske kunstnerorganisasjonene bør drøfte hva partene vil med en slik avtale, hva som kan gjøres for å bringe den samiske kunsten fremover, og kan en ny avtale,  i nåværende eller ny form, være det som skal til for å skape en fremdrift for den samiske kunsten.

De samiske kunstnerorganisasjonene og Sametinget har i 8 år hatt en samarbeidsavtale. Avtalen består av en hovedavtale og en Kunstneravtale som det forhandles om årlig.

Evalueringens innhold

En ny hovedavtale skal fremforhandles og gjøres gjeldende fra 2014. I forkant av dette, ønsket de samiske kunstnerorganisasjonene og Sametinget en evaluering som ser på effekten av kunstneravtalen; - har den vært med på å styrke kunsten og kunstnernes mulighet til å utvikle seg i det samiske samfunnet?

Dette er en evaluering av samarbeidsavtalen fra 2004 og de fremforhandlede årlige kunstneravtalene for perioden 2006-2011. De årlige bevilgningene over Kunstneravtalen har i perioden vært mellom 4 og 6 millioner kroner.

6 ulike ordninger

Avtalen har i evalueringsperioden (2006-2011) inneholdt 6 ulike ordninger:

Viktig men lite dynamisk

Evalueringen viser at kunstneravtalen har vært svært viktig for å legge noen faste økonomiske rammer og ordninger for den samiske kunsten.

Avtalen har gitt kunstnerne og deres organisasjoner en forutsigbarhet som har gjot det mulig å planlegge satsinger på lenger sikt.

Likevel fremstår Kunstneravtalen som et «konserverende» instrument der det skapes lite rom for dynamikk som kan bringe den samiske kunsten et steg videre, skriver Norut i sin evalueringsrapport. Dette er blant annet begrunnet med et manglende økonomisk handlingsrom som ligger i forhandlingssituasjonen med at Sametinget i stor grad har lagt de økonomiske rammene for forhandlingene før disse begynner.

Ønsker mer konkrete mål

Flere informanter etterspør en visjon og noen mer konkrete mål for avtalen. De ønsker å vite hvor den samiske kunsten er på vei og når disse målene skal oppnås.

Anbefalinger

Det er behov for å foreta en grundig drøfting av hva en vil med en slik avtale, hva som kan gjøres for å bringe den samiske kunsten fremover, og kan en ny avtale, i nåværende eller ny form,  være det som skal til for å skape en fremdrift? En slik drøfting bør involvere politisk og administrativt nivå på Sametinget og de samiske kunstnerorganisasjonene.

Sametingets kommentarer

-Evalueringen er for det første et viktig grunnlag for kulturmeldingen som Sametinget nå arbeider med og for det andre et godt utgangspunkt for å videreutvikle kunstneravtalen, sier Sametingsråd Vibeke Larsen. Sametinget har som mål å utvikle et godt og tett samarbeid med våre kultur- og kunstnerorganisasjoner. Det er kun gjennom et godt samarbeid at vi kan videreutvikle det samiske kunst- og kulturlivet, og her gir evalueringen oss gode råd på hvordan vi kan videreutvikle kunstneravtalen, sier Sametingsråd Vibeke Larsen.

-Det er naturlig at evalueringen følges opp i et felles møte mellom kunstnerrådet og Sametinget hvor vi ser nærmere på veien videre, sier Larsen.

Rapport og kontaktpersoner

Arbeidet er gjennomført av forskere ved Norut Alta. Seniorforsker Vigdis Nygaard fra Norut har vært prosjektleder, prosjektmedarbeider har vært Áila Márge Varsi Balto.

For mer informasjon: Magne Svineng, avdelingsdirektør for avdelingen næring, kultur og helse, + 47 915 42 098

Her er rapporten:

Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2014 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.