Láilá Susanne Vars 3 ©Corinne Svala-Ibanez

Si ifra om rasisme!

08. oktober 2012

Det har den siste tiden vært flere medieoppslag om hets og rasisme rettet mot samer. - Hatefulle ytringer og vold er uakseptabelt uansett hvilken begrunnelse man har for å komme med slike ytringer og utøve voldelige handlinger, uttaler visepresident Laila Susanne Vars.

-     Det skal ikke være slik at ”såpass må en tåle når man er same”. På vegne av Sametingsrådet ønsker jeg å utrykke vår støtte til de som står fram; dere er modige og deres erfaringer vil hjelpe andre i samme situasjon, uttaler visepresident Laila Susanne Vars.

-    Vi har den siste tiden hørt sterke historier om både hverdagsrasisme og direkte bruk av vold mot individer med samisk bakgrunn. Jeg er rystet over at slikt fortsatt skjer i Norge i 2012, og det viser at vi alle har en jobb å gjøre med å sikre at både foreldre og opplæringssystemet vårt lærer barn og unge om respekt for andre kulturer og identiteter. Men voksne har et særskilt ansvar, respekt for kulturforskjeller er en grunnleggende verdi i vårt samfunn, uttaler visepresident Laila Susanne Vars.

Visepresident Vars fordømmer rasistiske handlinger og berømmer de som står fram med sine historier.

Sametingsrådet har allerede vært i kontakt med Antirasistisk Senter og ønsker nå å se på mulighetene for mer samarbeid i bekjempelsen av den såkalte hverdagsrasismen som mange samer opplever.

Bekymret over omfanget

Rasisme er enhver diskriminering basert på etnisitet, opprinnelsesland eller hudfarge. I Norge er rasisme forbudt ved lov i henhold til Straffelovens § 135a og Diskrimineringslovens § 4.

-  Rasisme forsvinner ikke av seg selv, og Sametingsrådet har tatt opp med Regjeringen at vi er bekymret for at det er såpass mange samer som opplever diskriminering og rasisme i Norge i dag. Vi har foreslått tiltak, særlig innenfor opplæring og informasjonsarbeid. Vi mener det er viktig at omverdenen får vite om hverdagsrasismen, og media spiller en viktig rolle. Sametingsrådet oppfordrer alle å ta kontakt med Antirasistisk Senter hvis man opplever rasisme i hverdagen, de kan bistå i en vanskelig situasjon, sier Laila Susanne Vars avslutningsvis. 

Her er anbefalingene fra Antirasistisk Senter:

Det er viktig å reagere når rasismen viser seg, og det kan gjøres på mange måter.

Hvis du har vært utsatt for rasisme:

Antirasistisk Senters rådgivningskontor har lang erfaring med rasismesaker. Send en e-post eller ring 23 13 90 00 for å lage en avtale om personlig rådgivning.

Likestillings- og diskrimineringsombudet behandler saker og gir gratis rådgivning i diskrimineringssaker.

Rasisme på nett:

Hvis du oppdager rasistiske ytringer på Internett kan du rapportere det direkte til KRIPOS via deres tipstjeneste. Rasistiske ytringer kan også rapporteres direkte til moderatorer i debattfora. Ta kontakt med den ansvarlige for siden. Mange har i dag rapporteringsknapper for upassende innlegg. Bruk dem!

Facebook har klare retningslinjer for at rasistisk innhold ikke aksepteres, og du kan rapportere grupper eller annet innhold som du mener er rasistisk. Det er en link nederst på gruppe-siden som heter "rapporter gruppe" der du anonymt kan rapporterer og evt. begrunne hvorfor du mener gruppen bør slettes.

Mange ønsker ikke å bli personlig involvert av ulike grunner. Til Antirasistisk Senter kan du være anonym, de kan anmelde forhold til politiet for deg, kontakte media, kontakte webhotellet eller kontakte den ansvarlige for siden. 

Kontaktperson:

Visepresident Laila Susanne Vars, tlf. 977 54 102

Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2014 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.