Aktuelt fra Gáldu

Konsultasjonsmøte om urfolks deltakelse i FN

Onsdag 18.5 var det et åpent konsultasjonsmøte om urfolks deltakelse i FN. Saken gjelder hvordan urfolk skal kunne delta i FN på tilnærmet samme måte som statene for å kunne fremme sine rettigheter. Møtet ble holdt i FNs hovedkvarter i New York i forbindelse med møtene til Permanent forum for urfolks saker.

Prosessen om urfolks deltakelse i FN er en oppfølging av sluttdokumentet i Verdenskonferansen for urfolks rettigheter (WCIP 2014) i New York i september 2014. I sluttdokumentet forpliktet medlemsstatene seg til å vurdere hvordan urfolkrepresentanter og fra alle områder i verden kan delta i inkluderende og transparente konsultasjoner i relevante FN-organer i saker som angår dem. Det er presidenten for Generalforsamlingen som skal gjennomføre dette arbeidet. Til å hjelpe seg har han utnevnt to rådgivere fra medlemsstatene; Kai Sauer (Finland) og Martha Ama Akyaa Pobee (Ghana) fra stater og to rådgivere fra urfolk; Dr. Claire Winfield Ngamihi Charters (Stillehavet regionen) og Dr. James Anaya (Nord-Amerika-regionen) til å bistå presidenten under konsultasjonene.

Et av de sentrale spørsmålene som drøftes er hvordan urfolksparlamenter og andre representative folkevalgte organer for urfolk skal kunne representere seg selv i FN gjennom en egen kategori. I dag må urfolksparlamenter enten delta gjennom NGO-status, organisasjons-status eller som en del av en statsdelegasjon. Dette innebærer store begrensninger i urfolkenes deltakelse i beslutningsprosesser i FN som har stor betydning for urfolks rettigheter og deres fremtid. Samtidig må man ta hensyn til at urfolkene i dag er organisert på mange måter, det er for eksempel et fåtall urfolk som har folkevalgte organer som kan representere seg selv.

Konsultasjonsmøtet kan også ses via FNs web tv - Konsultasjonsmøte 18.5.16

Medlemsstatene skal behandle saken under FNs Generalforsamlings syttiende sesjon i september 2016.

Før det skal det være et konsultasjonsmøte til i slutten av juni, før Generalforsamlingens president offentliggjør sitt forslag i juli. Det skjer under møtet til Ekspertmekanismen for urfolks rettigheter (EMRIP) i Genève i juli i år.

Mer informasjon om prosessen finnes her.

Under konsultasjonsmøtet i New York var det mange representanter for urfolk og stater som la frem sine synspunkter. Vi har her lagt ved noen innspill:

- Innspillet til den arktiske urfolksgruppa

-Innspillet til de Grønlandske selvstyremyndighetene

- Felles innspill fra Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island, Estland, Litauen og Ungarn

 

Tips en venn Skriv ut