Leter etter samer som vil planlegge Tverrkulturelt distriktsmedisinsk senter

Lokale foreninger er bedt om å foreslå representanter til Tverrkulturelt distriktsmedisinsk senter-planlegging.

Henrik Olsen

– Vi har gjort en henvendelse til lokale foreninger og bedt om navn på hvem som bør sitte i et sånt arbeidsutvalg, sier Henrik Olsen, ansvarlig for helsesaker i Sametingsrådet.

Foto: Photographer: Marius Fiskum / Pressebilde

Sametingsrådet hadde møte med ordførerne i Steigen, Tysfjord og Hamarøy (STH-utvalget) 14. februar, med tema helsetilbud til den samiske befolkningen i Nord-Saltenregionen. På møtet ble det fra kommunenes side tatt initiativ til å se på planene om Tverrkulturelt distriktsmedisinsk senter (TDMS) på nytt.

I møtet ble det også bestemt at i det skal det utnevnes samiske representanter som sammen med STH-utvalget skal utgjøre et arbeidsutvalg.

Utnevne samiske representanter

STH-nammadusá tjåhkanibme Sámedikkijn

– Sametingsråd Ann-Mari Thomassen, Ordfører i Steigen Asle Schrøder, Ordfører i Tysfjord Tor Asgeir Johansen, Gunhild Thunem fra KUN, Ordfører i Hamarøy Rolf Steffensen og Sametingsråd Henrik Olsen møttes i februar for å diskutere TDMS.

Foto: Harrieth Aira

Henrik Olsen, ansvarlig for helsesaker i Sametingsrådet forteller at rådet har påtatt seg oppgaven med å utnevne tre representanter til utvalget for å jobbe videre med TDMS-prosjektet.

– Vi har gjort en henvendelse til lokale foreninger som er aktuelle, og bedt om navn på hvem som bør sitte i et sånt arbeidsutvalg. Vi venter på tilbakemelding fra de lokale foreningene.

Olsen opplyser at de har gjort henvendelse til Tysfjord demensforening, Salten sameforening - NSR, Árran lulesamisk senter og Doajmma Siebrre Julevsábme.

– Det er disse foreningene som har vært aktiv i denne prosessen og i sum representerer de bredden sammen med Árran lulesamisk senter.

På plass i begynnelsen av april

Sametingsrådet har satt en frist til de lokale foreningene til 17. mars med å komme med navn.

– Når STH-utvalget har sitt neste møte i begynnelsen av april så skal vi ha navnene og hvem vi anbefaler skal sitte i arbeidsgruppa, forteller Olsen.

Utgangspunkt i eksisterende arbeid

Han forteller at de enda ikke har fått noen tilbakemeldinger på navn, men at Salten sameforening ønsker utdyping av mandatet til arbeidsgruppa.

– Vi mener at det må være opptil arbeidsgruppa og prosjekteier å avgjøre mandatet. Men det er naturlig at arbeidsgruppa tar utgangspunkt i det arbeidet som er gjort når det gjelder TDMS også jobber vi ut i fra det, svarer Olsen.

Ordførere og samiske representanter i utvalget

Ordførerne i Tysfjord, Hamarøy og Steigen vil utgjøre arbeidsgruppe for det videre arbeidet, sammen med tre samiske representanter.

– Dette vil bli kjernen av gruppa, men det er opptil utvalget å eventuelt utvide arbeidsgruppa og knytte til seg annen fagkompetanse, miljøer og relevante institusjoner, sier Olsen.

Sametingsråden forteller at det har vært fremmet ønske om at Sametinget bør sitte i en sånn arbeidsgruppe, men anser ikke det som Sametingets oppgave.

– Men vi kan jo likevel bidra med kompetanse på området om det er ønskelig.

Utsatt til neste møte

Det er nesten en måned siden at Sametingsrådet i et møte med STH-utvalget ble enige om å på nytt jobbe med TDMS.

Tirsdag denne uken skulle STH-utvalget jobbe videre med denne saken, men Sametinget hadde da enda ikke utnevnt samiske representanter til arbeidsgruppen som skal jobbe med likeverdige helsetjenester i Nord-Salten.

Dette førte til at saken ble utsatt til neste møte i STH-utvalget.