Sametingsvalg. Illustrasjonsfoto

Dårlig tilgjengelighet til valgurnene

Det er en av forklaringene som Samisk valgforskning viser til når man prøver å finne ut hvorfor valgdeltakelsen til Sametingsvalget har gått ned.

Publisert
11. oktober, 2012 klokken 08:42

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 11. oktober, 2012 klokken 08:42
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Middagsbuffét

Hver søndag kl. 13-18 har vi middagsbuffét til kr. 185,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser

Nå foreligger et endringsforslag, som gikk ut på høring 1. oktober, hvor det foreslås at samevalgstyret i kommuner med færre enn 30 manntallsinnførte, skriftlig skal opplyse velgerne om at de kun kan stemme på forhånd ved sametingsvalget. Underretningen skal sendes ut før forhåndsstemmegivningen starter. Muligheten til å kunne stemme på valgdagen ser ut til å ha effekt på oppslutningen i valget og samisk valgforskning konkluderer med at nedgang i valgdeltakelsen i hovedsak er forårsaket av at de institusjonelle rammene for sametingsvalget ble endret. Det pekes på at nedgangen neppe skyldes et særtrekk ved dem som bor i kommuner uten et større samisk miljø, men at forklaringen ligger i at tilgjengeligheten til valgurnene er blitt dårligere. Det er sannsynlig at velgere for sent oppdager at de kun kan stemme på forhånd (siste frist er fredag før valget). I tillegg kan det være en barriere for velgeren å måtte finne ut i siste liten hvor i kommunen forhåndsstemmegivningen finner sted.

Nedgang i valgdeltakelsen i 2009

Den nye ordningen som ble innført i 2009, innebærer at velgere i kommuner med færre enn 30 stemmeberettigede, ikke lenger kan stemme på selve valgdagen - de får kun stemme på forhånd.

Samisk valgforskningsprogram dokumenterer betydelig nedgang i valgdeltakelsen i de valgkretser som har en stor andel av kommuner med færre enn 30 manntallsførte. Nedgangen for de fire sørligste valgkretsene er for Sør-Norge valgkrets – 14,4 % (Sør-Norge), for Sørsamisk valgkrets – 7,3 % (Trøndelagsfylkene, Sør-Nordland), for Vesthavet valgkrets – 6,5 % (Midtre- og Nordre Nordland, Sør-Troms) og for Gáisi valgkrets – 4,2 % (Midt- og Nord Troms). De tre nordligste valgkretsene i Finnmark har få eller ingen kommuner med færre enn 30 manntallsførte, og disse kan vise til stabilitet i valgdeltakelsen. Endringsforslaget vil berøre de fleste av landets kommuner.

Sametingsvalg

Sametingsvalget avholdes i september hvert fjerde år, samtidig med stortingsvalget. Det velges 39 representanter fra syv valgkretser. Neste sametingsvalg holdes høsten 2013.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Dårlig tilgjengelighet til valgurnene" på Facebook





Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk


Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.