Per Arne Ráhka fortalte litt om hva duodji er og hvilken betydning den har i den samiske kulturarven.
Duodji-utstilling i Russland
Da stiftelsen Tysfjord-Kirisji feiret sine 20 år som vennskapskommuner tidligere i høst, var stiftelsen også invitert med på en brukskunstutstilling i byen, med navnet Kirisji Mosaikk kunstfestival.
Per Arne Ráhka, koordinator for stiftelsen, hadde tatt med seg et knippe duodji-produkter, det meste i hovedsak lånt ut av Tysfjord Asvo. Det var Ráhkas mor, Susanna Knutsen samt Velaug Jakobsen, Sylvia Nystø , Elisabeth Paulsen og Adele Nystø Rahka som hadde laget produktene.
Samisk kulturarv
For selv om mange, også russere, forbinder den samiske kulturen med reindrift, er det nok mer nærliggende å knytte kulturen til duodji. Det å produsere og benytte seg av duodji er godt rotfestet i den samiske kulturen, og er sterkt knyttet til identitet og tilhørighet. Russerne viste stor interesse og satte pris på det lulesamiske innslaget i utstillingen.
Over 100 lokale bidragsytere var med, og bidragene i utstillingen besto av både fotografier, malerier og stoff-kunst i alle varianter. Duodji-produktene fra Tysfjord besto i blant annet kaffeposer, votter og luer i reinskinn, draktlue, barnekommager og bånd til både kommager og festdrakter.
-Det var ikke lett å få med seg så mye, men de fikk et lite innblikk i samisk håndverk, sa Per Arne Ráhka, som ikke stilte med slips, men med båndring av reinhorn, dekorert med samisk motiv.
Søk:
duodji