Per Arne Ráhka fortalte litt om hva duodji er og hvilken betydning den har i den samiske kulturarven.

Duodji-utstilling i Russland

Da stiftelsen Tysfjord-Kirisji feiret sine 20 år som vennskapskommuner tidligere i høst, var stiftelsen også invitert med på en brukskunstutstilling i byen, med navnet Kirisji Mosaikk kunstfestival.

Publisert
28. oktober, 2012 klokken 12:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Kitty Skapalen
kitty@nord-salten.no
Publisert: 28. oktober, 2012 klokken 12:00
Oppdatert: 28. oktober, 2012 klokken 08:38
næringsliv

Per Arne Ráhka, koordinator for stiftelsen, hadde tatt med seg et knippe duodji-produkter, det meste i hovedsak lånt ut av Tysfjord Asvo. Det var Ráhkas mor, Susanna Knutsen samt Velaug Jakobsen, Sylvia Nystø , Elisabeth Paulsen  og Adele Nystø Rahka som hadde laget produktene.

Samisk kulturarv

For selv om mange, også russere, forbinder den samiske kulturen med reindrift, er det nok mer nærliggende å knytte kulturen til duodji.  Det å produsere og benytte seg av duodji er godt rotfestet i den samiske kulturen, og er sterkt knyttet til identitet og tilhørighet. Russerne viste stor interesse og satte pris på det lulesamiske innslaget i utstillingen.

Over 100 lokale bidragsytere var med, og bidragene i utstillingen besto av både fotografier, malerier og stoff-kunst i alle varianter. Duodji-produktene fra Tysfjord besto i blant annet kaffeposer, votter og luer i reinskinn, draktlue, barnekommager og bånd til både kommager og festdrakter.

-Det var ikke lett å få med seg så mye, men de fikk et lite innblikk i samisk håndverk, sa Per Arne Ráhka, som ikke stilte med slips, men med båndring av reinhorn, dekorert med samisk motiv.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Duodji-utstilling i Russland" på Facebook





Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk


Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.