Per Inge Finnesen er fra 1. januar leder for Fylkesmannens toårige samiske prosjekt. Han har samtidig delvis permisjon fra stillingen som samisk rådgiver i Nordland fylkeskommune, men skal fortsatt arbeide en dag i uka på fylket.

Økt samisk satsing hos Fylkesmannen

Fra 1. januar 2012 er Fylkesmannen i Nordland  i gang med et to-årig pilotprosjekt der hovedmålet er å øke kompetansen om samisk språk og kultur i kommuner med samisk befolkning. Prosjektleder er Per Inge Finnesen fra Tysfjord.

Publisert
25. januar, 2012 klokken 12:00

Journalist Lokalavisa NordSalten
lokalavisa@nord-salten.no
Journalist Børge Strandskog
lokalavisa@nord-salten.no
Publisert: 25. januar, 2012 klokken 12:00
Oppdatert: 23. januar, 2012 klokken 19:57
Annonse fra Steigen Vertshus AS

Middagsbuffét

Hver søndag kl. 13-18 har vi middagsbuffét til kr. 185,-. Velkommen!

Din annonse her?Flere annonser

Fylkesmann Hill-Marta Solberg har lovet sterk satsing på sør- og lulesamisk språk.
- Samiske forhold blir stadig viktigere når beslutninger skal fattes hos Fylkesmannen i Nordland. Derfor styrker vi satsingen på samisk, har Solberg tidligere uttalt.

Beslutninger på kommunalt og fylkekommunalt nivå er av avgjørende betydning for hvordan språk og kultur skal bevares og utvikles. Staten legger rammene for aktiviteten, og Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet har derfor i samarbeid med Fylkesmannen i Nordland igangsatt pilotprosjektet.

-Bakgrunnen for fylkesmannens satsing er erkjennelsen av at kunnskapen om samiske forhold er liten i offentlig virksomhet. De fleste departement har oppgaver med betydning for samisk språk og kultur. Men samtidig er det i liten grad sentrale samepolitiske føringer fra departementene til underliggende virksomheter, forklarer prosjektleder Per Inge Finnesen.

Alle de tre offisielle samiske språkene er representert i Nordland fylke, og flere områder har relativt konsentrert bosetting av samer. Det gjelder nordsamisk i Evenesområdet, lulesamisk i Hamarøy/Tysfjordområdet og sørsamisk i Hattfjelldal og Grane.  Utenom disse områdene er det spredt samisk bosetting i mange av fylkets kommuner, hvor de samiske innbyggerne i stadig økende grad ønsker å benytte seg av de tjenester som er tilgjengelig og som det er knyttet rettigheter til.

-Vi ser også at de største byene får stadig større konsentrasjoner av samisk befolkning. Kompetansen om samiske forhold er imidlertid dårlig i de fleste av kommunene. Med den spredte bosettinga av den samiske befolkninga, og med få innbyggere med samiske bakgrunn i mange kommuner, er utfordringene mange og varierte, påpeker Finnesen.

Fylkesmannen har gjennom flere år opparbeidet seg kompetanse om samiske forhold, spesielt på utdanningsområdet, slik at man har et godt utgangspunkt for ha ansvar for prosjektet. Målet vil være å bidra til å øke kompetansen om samisk språk og kultur i kommuner med samisk befolkning, videre å utvikle veiledningsrollen til Fylkesmannen på det samiske området, samt systematisere og rapportere erfaringer som har overføringsverdi til andre fylker.

-I arbeidet med prosjektet vil det være viktig at man tar hensyn til det kommunale sjølstyret og ikke pålegger kommunene særlige samepolitiske oppgaver. Oppgaven blir å legge til rette for og stimulere kommunene til å ta hensyn til samiske forhold i planlegging og utvikling av tjenestetilbudet. I dette perspektivet blir det også viktig å treffe kommunene på de møtearenaene som allerede er etablert, mener Per Inge Finnesen.

Pilotprosjektets varighet skal være 2 år, og prosjektet har en økonomisk ramme på i overkant av 2,2 millioner kroner. Fylkesmannens ledergruppe utgjør prosjektets styringsgruppe, og det skal opprettes ei referansegruppe bestående av representanter fra FAD, Sametinget, KS, Nordland fylkeskommune, Universitetet i Nordland, de samiske kultursentraene og samiske organisasjoner. Prosjektlederen vil være sekretær for referansegruppa.

Siden dette er et pilotprosjekt, hvor resultatene fra prosjektet vil kunne få betydning for hvilke løsninger departementet i ettertid velger også for andre aktuelle fylker med samisk befolkning, er det ikke bare ønskelig, men langt på vei nødvendig med en forskningsmessig oppfølging av prosjektet.

Les også


Tegn et abonnement på Lokalavisa NordSaltens papirutgave eller kjøp en elektronisk utgave (PDF).

Regler for kommentering

Diskutér "Økt samisk satsing hos Fylkesmannen" på Facebook





Mest lest Folkets bilder Gratulasjoner Siste Aktiviteter Rubrikk


Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rødt og prøv igjen.