Rapporter

På denne siden finner du en oversikt over utvalgte rapporter utarbeidet av eller overlevert til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Hva kan gjøres for å styrke sentrums attraktivitet som etableringsarena for handel og service?

Transportøkonomisk institutt (TØI) har undersøkt hvordan kommuner, gårdeiere og andre kan samarbeide og samhandle for å bidra til at sentrum blir mer attraktivt som etableringsarena for handel og service.


Analyse om prosesser og tidsbruk i forbindelse med boligprosjekter

Asplan Viak har på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet laget utredningen ”Fra planlegging til ferdigstillelse av boligprosjekt”. Utredningen går inn på tidsbruk i forbindelse med gjennomføring av boligprosjekter – fra planlegging til ferdigstilling. I rapporten er det foretatt casestudier av 2 boligprosjekter i hver av de fire største byene i Norge. Tidsbruken i plan- og byggeprosessen er blitt kartlagt og analysert. På bakgrunn av funnene inneholder utredningen også vurderinger for å få til redusert tidsbruk på disse områdene.


Handel i sentrum

Eksempler på byintegrert handel

Arkitekt Peter Butenschøn har på oppdrag fra departementet samlet forskjellige eksempler på byintegrerte kjøpesentre og handel i sentrumskjerner i byer og tettsteder.


KOMPETANSETILGANG I REGIONALE ARBEIDSMARKEDER

- Hva gjøres i fylkene?

”Miss-match” mellom tilbud og etterspørsel etter kompetanse er et kjernespørsmål for næringsutvikling i alle landets fylker. Regionalpolitisk avdeling i KMD har derfor fått kartlagt hvordan det jobbes med dette spørsmålet i fylkeskommunene som både er skoleeiere og ansvarlig for regional utvikling. Kartleghgingen omfatter både konkrete programmer og tiltak og samarbeid på fylkesnivå om strategiprosesser og politikkutvikling.


Tverrsektorielt samhandlingsprosjekt for bygg, samferdsel og annen samfunnsnyttig infrastruktur

En bredt sammensatt gruppe har sett på hvordan sektorer og fagområder kan få til bedre dataflyt mellom brukere av BIM/bygningsmodellering (bygg og anlegg) og GIS/geografiske informasjonssystemer. Forprosjektrapporten foreligger nå.


Analyse av arealbruk i byområder

Asplan Viak har på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet laget en rapport om arealbruk, arealbehov og potensial for fortetting rundt kollektivknutepunkter i seks norske byområder.


KS2 av Ny IKT-løsning for departementene

18. oktober 2013 ga Finansdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet Metier AS i oppdrag å gjennomføre en KS2 (kvalitetssikring fase 2) av prosjeketet "Ny IKT-løsning for departementene" med tilleggsoppdrag. Tilleggsoppdraget gikk ut på å gjøre en studie av problemstillingene som ligger i det å optimalisere prosjektet fra KS1-stadiet (kvalitetssikring fase 1) til KS2 samt undersøke usikkerheter knyttet til omfang, antall brukerdepartementer og deres behov.


Illustrasjon menneske foran pc

Internettvalg

Hva gjør og mener velgerne?

Institutt for samfunnsforskning har i samarbeid med Uni Rokkansenteret undersøkt folks holdninger og tillit til internettvalg og valggjennomføring.


Personvalg ved stortingsvalg

Konsekvenser av en endring av personvalgreglene ved stortingsvalg

Bør personvalg innføres også ved stortingsvalg? Hvordan skal valgsystemet i så fall balansere partienes og velgernes innflytelse over kandidatutvelgelsen? Hvilke konsekvenser vil en slik personvalgreform kunne ha for velgere, kandidater og politiske partier?


Kartlegging av hindre for digitale forretningsprosesser

Rapporten kartlegger hindringer for digitalisering av forretningsprosesser i næringslivet. Kartleggingen er utarbeidet av KPMG på oppdrag for Kommunal- og moderniseringsdepartementet.


Dimensjonering av avansert IKT-kompetanse

DAMVAD og Samfunnsøkonomisk analyse har undersøkt behovet for avansert IKT-kompetanse fram mot 2030 for Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD).


Årsrapport for 2013

2013 var et hendelsesrikt år for KRD. Allerede i mars ble Distriktsmeldingen og Boligmeldingen lagt frem for Stortinget. Fram mot 9. september var det valgavviklingen som sto i fokus. Etter regjeringsskiftet ble det etter hvert klart at det ville bli omfattende endringer i departementsstrukturen; KRD skulle bli en del av et mye større departement. Fra oktober til nyttår ble det jobbet for å gjøre alt klart for det nye departementet, samtidig som de eksisterende departementene samarbeidet under en og samme politisk ledelse.


Effektivitet og effektivitetsutvikling i kommunale tjenester: analyse for 2010-2012

Senter for økonomisk forskning (SØF) har utarbeidet et notat om effektivitetsanalyser i kommunene. I notatet presenteres oppdaterte beregninger av effektivitet og effektivitetsutvikling i kommunale tjenester. Beregningene omfatter årene 2010-2012.


Rapport fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi

Mai 2014

Det tekniske beregningsutvalget for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU) har lagt fram sin rapport sin rapport for våren 2014.


Nye anskaffelsesdirektiver og unntaket for offentlig-offentlig samarbeid

Forholdet til norske interkommunale samarbeidsordninger

På oppdrag for Kommunal- og moderniseringsdepartementet har Advokatfirmaet Hjort vurdert EUs nye anskaffelsesdirektivers unntaksregulering for offentlig-offentlig samarbeid og forholdet til norske interkommunale samarbeidsordninger.


Arbeidsformer i fremtidens regjeringskvartal – miljø, teknologi og samhandling

Rapport fra arbeidsgruppe

Arbeidsgruppen har innhentet erfaringer med nye arbeidsformer til hjelp for det videre arbeidet med rom- og funksjonsprogram for fremtidig regjeringskvartal.


Verdien av gratis kart- og eiendomsdata

Rapporten viser at gratis tilgang til offentlige kart- og eiendomsdata er lønnsomt for samfunnet, og at nytten vil utgjøre minst 70 millioner kroner årlig.


Kriterier for god kommunestruktur

Delrapport fra ekspertutvalg, mars 2014

Kommunal- og moderniseringsdepartementet satte 3. januar 2014 ned et ekspertutvalg som skal foreslå kriterier som har betydning for oppgaveløsningen i kommunene.


Oversikt over statlege styre, råd og utval

1. januar - 31. desember 2013

Fornyings– og administrasjons– og kyrkjedepartementet legg med dette fram oversikt over statlege styre, råd og utval som har vore verksame i perioden 1. januar til 31. desember 2013.


Evaluering av Kompetansesenter for distriktsutvikling

Evalueringen vurderer både hvorvidt mandatet og virksomheten ved Kompetansesenter for distriktsutvikling (Distriktssenteret) svarer til de utfordringene som er ment å løses, og om Distriktssenterets rolle som kompetanseformidler kan videreutvikles for å øke treffsikkerheten av virksomheten.


Prosjekt om delkostnadsnøkkelen for barnevern i inntektssystemet for kommunene

På oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet har Telemarksforskning i samarbeid med Senter for økonomisk forskning, analysert kommunenes utgifter til barnevernstjenester for å identifisere forhold som har betydning for variasjonene i kommunenes utgifter til sektoren.


Parlamentarisme i norske byer og fylkeskommuner i sammenlignende perspektiv

Rapporten ser på bakgrunnen for innføringen av modellen og redegjør for tidligere studier på området. Videre har forskerne sett nærmere på byene og fylkeskommunene som bruker parlamentarismemodellen.


Prosjekt om delkostnadsnøkkelen for pleie og omsorg i inntektssystemet for kommunene

På oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet har Senter for økonomisk forskning analysert kommunenes utgifter, enhetskostnader, dekningsgrader og brukerbetaling i pleie- og omsorgssektoren for å identifisere forhold som har betydning for variasjonene i kommunens utgifter til sektoren.


Gjennomgang av bruken av midler til utvikling av nettverk, bransjer og klynger

Damvad har gjennomført en kartlegging og kategorisering av fylkeskommunale nettverksprosjekter som er finansiert under "programkategori 13.50 Distrikts- og regionalpolitikk". I tillegg fikk Damvad i oppdrag å utvikle en programteori som ligger til grunn for denne type virkemidler og vurdere om fylkeskommunenes prioriteringer lar begrunne i denne. Gjennomgangen er utført på oppdrag av Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD)


Råd, regler og representasjon

På oppdrag fra KMD har Norsk Institutt for by- og regionforskning utført en undersøkelse av de lovfestede ordningene med eldreråd og representasjonsordning for mennesker med nedsatt funskjonsevne i kommunene og fylkeskommunene.


En statlig bro i kapitalmarkedet

Menon-publikasjon nr 42/2013

I rapporten evalueres Innovasjon Norges låne- og garantiordninger, slik ordningene har vært utformet og praktisert i perioden 2004-2012. Evalueringsrapporten er utarbeidet for Nærings- og handelsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet.


Gratisferge

Erfaringer fra forsøket i Solund og Bjarkøy

Transportøkonomisk institutt har evaluert forsøket med gratis ferge som har vært gjennomført i perioden 2010-2013 i Solund kommune i Sogn og Fjordane og Bjarkøy kommune (nå del av Harstad) i Troms. Evalueringen viser at gratis ferge er et tiltak som kan bidra til å redusere ulempene ved å bo i øysamfunn i distriktene, men at det ikke er nok til å snu befolkningsutviklingen alene.


Framtidens bygg - erfaringer med lavenergi og passivhus yrkesbygg

Rapporten ser på inneklima, energibruk og brukererfaringer i svært energieffektive yrkesbygg. Det er generelt sett gode erfaringer i byggene som er undersøkt. Funnene tydeliggjør at godt inneklima og lav energibruk er avhengig av god drift. Rapporten er bestilt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Miljøverndepartementet i fellesskap, og utarbeidet av Civitas i samarbeid med Sintef Byggforsk, Miljøanalyse, Tiny Mesh og Høgskolen i Narvik.


Kommunal virksomhet i lys av EØS-avtalens statsstøtteregler

På oppdrag for Kommunal- og moderniseringsdepartementet har ALT advokatfirma sett nærmere på forholdet mellom kommunal markedsvirksomhet og EØS-avtalens statsstøtteregler. Rapporten beskriver særlig når kommunene anses for å utøve "økonomisk aktivitet", og dermed omfattes av EØS-avtalens foretaksbegrep.


Kompetanse i kommunene

På oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet har Fafo utredet kompetansesituasjonen i kommunene. Rapporten tar for seg hvordan kommunene opplever egen kompetansesituasjon og utfordringer innen barnehage/SFO, grunnskole, pleie- og omsorg og administrasjon.


Stemmerett for 16-åringer

Resultater fra evalueringen av forsøket med senket stemmerettsalder ved lokalvalget 2011

Ved kommunestyrevalget i 2011 ble det gjennomført forsøk med nedsatt stemmerettsalder til 16 år. Forsøket ble gjennomført i 20 kommuner samt i Longyearbyen lokalstyre. Institutt for samfunnsforskning og Rokkansenteret har evaluert forsøket.


Økonomisk risiko og boligeie

NIBR og NOVA har på oppdrag for Kommunal- og regionaldepartementet sett nærmere på risikoen for boligproblemer blant eiere, og virkningene ved en eventuell nedgangskonjunktur. Prosjektet ser også på ulike virkemidler som reduserer risikoen for betalingsproblemer og tvangssalg.


Samfunnsøkonomisk analyse av Husleietvistutvalget

En analyse utført av Vista Analyse viser at brukerne er svært godt fornøyde med Husleietvistutvalgets tjenester, og at utvalget bidrar til å øke rettssikkerheten i husleietvister.


Sluttrapport om bærekraftig bypolitikk

Fagrådet for bærekraftig bypolitikk overleverte sin sluttrapport Faglige råd for bærekraftig byutvikling til Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner 16. desember 2013.


Rapport fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi

November 2013

Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU) har lagt fram sin rapport for høsten 2013.


Klart vi kan! - en evaluering av effektene av prosjektet "Klart språk i staten"

Rapporten presenterer en evaluering av prosjektet "Klart språk i staten" som ble startet opp i 2008. Formålet med evalueringen har vært å måle i hvor stor grad tiltakene i prosjektet har ført til varige endringer i språkkulturen i de virksomhetene som har deltatt. I tillegg er det satt søkelys på de effektene som disse endringene eventuelt har hatt på den skriftlige kommunikasjonen mellom forvaltningen og brukerne.


Kartlegging og sammenligning av kommunelovene i Norden

På oppdrag av Kommunal- og regionaldepartementet har Høgskolen i Oslo og Akershus sammenlignet kommunelovene i de nordiske landene. Rapporten presenterer også forskningsstatus på selskaper som fenomen i kommunesektoren i Norden og på kommunene som aktør i markedet.


Bosettings- og flyttemønster blant innvandrere og deres norskfødte barn

Statistisk sentralbyrå (SSB) har publisert en rapport om det regionale bosettings- og flyttemønsteret blant innvandrere. Rapporten er gjennomført av Lasse S. Stambøl på oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.


Samiske tall forteller 5

Kommentert samisk statistikk 2012

Faglig analysegruppe for samisk statistikk gir ut en årlig rapport med kommentert samisk statistikk. Rapporten bidrar til økt kunnskap som kan brukes av regjeringen og Sametinget i det samepolitiske arbeidet, både i konsultasjoner, budsjettforberedelser og tiltaksutvikling.


Samiske tall forteller 6

- kommentert samisk statistikk 2013

Faglig analysegruppe for samisk statistikk gir ut en årlig rapport med kommentert samisk statistikk. Rapporten bidrar til økt kunnskap som kan brukes av regjeringen og Sametinget i det samepolitiske arbeidet, både i konsultasjoner, budsjettforberedelser og tiltaksutvikling. Temaer som blir kommentert i Samiske tall forteller 6 er endringer i den samiske språksituasjonen i Norge, Sametingets midler til samiske språk, studiepoengproduksjon i samisk i høgere utdanning, samisk språkbruk på skilt og mattrygghet i nord.


Kartlegging av hindringer i regelverk for digital kommunikasjon

Rapport fra arbeidsgruppe

En arbeidsgruppe ledet av Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet har kartlagt eventuelle hindringer for elektronisk kommunikasjon og digitalt førstevalg.


Utredning om valgenhet på statlig nivå

Kommunal- og regionaldepartementet vurderer å opprette en sentral valgenhet på statlig nivå. Enheten er tenkt å ha administrativt hovedansvar for valg og valggjennomføring.


Regionale koblingsbokser

På oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet har Oxford Research kartlagt om og hvordan fylkene har organisert utvalgte funksjoner i grenselandet mellom utdanning og arbeidsmarked for å stimulere både bedrifter og individuelle voksne til å gjennomføre kompetanseheving/videreutdanning. Rapporten identifiserer mange ulike veiledningsorgan (kalt ”koblingsbokser”) organisert meget ulikt i fylkene. Hovedbildet er at de er små med begrensede ressurser, har individfokus mer enn bedriftsfokus, at de først og fremst møter behovene til vanskeligstilte grupper på arbeidsmarkedet, men har relativt liten kontakt med arbeidslivet og høyere utdanningsinstitusjoner


Langsiktige konsekvenser av kommunesammenslåing

Proba samfunnsanalyse rapport nr. 2013-12

På oppdrag av Kommunal- og regionaldepartementet har Proba samfunnsanalyse beregnet hvordan folketall, sentralisering av bosettingen og antall ansatte i kommunesektoren har utviklet seg i kommuner som har slått seg sammen siden 1988.


Bedriftskultur for læring

En studie av videreutdanning og opplæring i norske små og mellomstore bedrifter

Rapporten finner at etter- og videreutdanning er relativt utbredt i norske SMBer sammenliknet med andre land. Samtidig viser undersøkelsen at mange bedrifter har lav bevissthet om kompetanseutvikling. Mangel på tid, høye kostnader og mangel på tilgjengelige utdanningstilbud oppgis som de viktigste årsakene til at opplæring ikke gjennomføres. Rapporten er utarbeidet av NIFU, og foreslår flere tiltak og mer systematisk politikk for etter- og videreutdanning i norske SMBer.


Europeiske perspektiv på regioner og regional utvikling i Norge – i lys av ESPON

NIBR-rapport 2013:9

Rapporten har som mål å gjøre ESPON-resultatene mer relevante og tilgjengelig for norsk regionalpolitikk og norsk regional planlegging. I tillegg plasseres norske regioner og regional utvikling i Norge i et bredere europeisk perspektiv.Rapporten er utarbeidet av Norsk institutt for by- og regionforskning og Spatial foresight på oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet. ESPON (European Observation Network for Territorial Development and Cohesian) er et transnasjonalt program for anvendt territoriell forskning (eller regionalforskning) med et europeisk og systematisk komparativt perspektiv.


Evaluering av finansieringsordningen for Fylkesmannen

NIVI Analyse har gjennomført en evaluering av finansieringsordningen for Fylkesmannen.


Konsekvensene av en eventuell endring av husleielovens 2-2

Leieboerforeningen har i rapporten "Graverende leieforhold" foreslått at det tas inn en henvisning til offentligrettslige forhold i husleielovens § 2-2 (som gjelder krav til utleieobjektets tilstand). Advokatfirmaet Hjort DA har etter oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet utarbeidet en juridisk utredning av en eventuell endring av husleielovens § 2-2.


On rural regional policy

Report No. 13 to the Storting (2012-2013). Summary.

English summary of the Norwegian Government’s white paper to the Parliament on rural and regional policy: Meld. St. 13 (2012–2013) Ta heile Noreg i bruk.