Pressemelding, 07.09.2007

Nr.: 107

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet (Opprettet 01.01.2006. Nedlagt 31.12.2009)

Status: Arkivert

100 000 kroner til utvikling av samisk lovspråk

- Samisk er et språk med stor ordrikdom, men når det gjelder juridisk terminologi på samisk er det nødvendig med en nyutvikling, sier statssekretær Berit Oskal Eira.

Utviklingen av samisk juridisk terminologi vil styrke bruken av samisk språk i rettsvesenet og i offentlig forvaltning. Dette er bakgrunnen for at regjeringen ønsker å støtte Tana kommunes prosjekt Samisk lovspråk videre, sier statssekretæren.

Prosjektet Samisk lovspråk ble startet opp i 2006, støttet av Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Sametinget, og liste over ferdigstilte termer vil foreligge denne høsten. I prosjektets fase 2 vil dette arbeidet videreføres, og Tana kommune har som mål å utarbeide en komplett norsk-samisk ordliste med juridiske termer med utgangspunkt i tvisteloven. Tvisteloven har vært utgangspunkt for arbeidet fordi dette er en sentral lov som inneholder mange juridiske termer som er i daglig bruk.

Prosjektgruppen har solid kompetanse, som deltakere fra Universitetet i Tromsø, Sametinget, og Samisk nærings- og utviklingssenter, i tillegg til erfarne oversettere og juridiske fagpersoner.

- Tana kommunes prosjekt passer godt inn i regjeringens mål om aktivt og utvidet bruk av samisk språk, sier Berit Oskal Eira.