Pressemelding, 17.09.2010

Nr.: 60/2010

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Status: Arkivert

Arne Nordheims komponistpris til Ruben Sverre Gjertsen

Komponisten Ruben Sverre Gjertsen er tildelt Arne Nordheims komponistpris for 2010. Kulturminister Anniken Huitfeldt overrakte prisen fredag kveld under en konsert i Grønland kirke i regi av Ultimafestivalen. Prisvinneren får 125 000 kroner og et diplom.

I mars i år mottok Gjertsen Spellemannprisen i klassen samtidskomponist for platen Grains. Sin unge alder til tross har han allerede rukket å skrive verk for Europas ledende samtidsensembler.

Juryen betegner Gjertsen som et ubestridelig talent som makter å gi viktige bidrag til den kunstmusikalske tradisjon. I begrunnelsen heter det videre at "Juryen er av den oppfatning at prisvinneren gjennom sitt ambisiøse prosjekt står frem som en ren, stillfaren, men uforferdet stemme, med en original innfallsvinkel til det å skape musikk, og med en fremstillingsform som hårdnakket nekter å ofre seg på pragmatismens alter".

Hjemmeside: http://www.bek.no/~ruben/
Juryens begrunnelse og mer om Ultima: http://www.ultima.no

Om Arne Nordheims komponistpris
Arne Nordheims komponistpris ble opprettet av Kulturdepartementet 20. juni 2001 i anledning Nordheims 70-årsdag. Prisen deles ut hvert år under Ultima. I 2010 er det tiende gang prisen deles ut.

I juryen sitter komponist og styreleder i Norsk komponistforening Asbjørn Schaathun (leder), skribent og musikkviter Hild Borchgrevink og førsteamanuensis Peter Tornquist.

Tidligere tildelinger:
2010 Ruben Sverre Gjertsen
2009 Magnar Åm
2008 Ragnhild Berstad
2007 Nils Henrik Asheim
2006 Ole-Henrik Moe
2005 Sven Lyder Kahrs
2004 Cecilie Ore
2003 Lars Petter Hagen
2002 Kåre Kolberg
2001 Maja Solveig Kjelstrup Ratkje

Komponistbiografi
Ruben Sverre Gjertsen (f. 1977) har studert komposisjon ved Griegakademiet i Bergen med Morten Eide Pedersen, James Clapperton og fulgt masterclasses med gjestekomponister som Brian Ferneyhough, Klaus Huber, Salvatore Sciarrino, Philippe Hurel, Luca Francesconi og Helmut Lachenmann.

Hans verk er blitt fremført på fem Ung Nordisk Musikk-festivaler, i Helsinki, Aarhus, Oslo, Stockholm og Helsinki igjen. James Clapperton og Sharleen Harshenin bestilte Miniatures III, og fremførte det i Bergen, Reykjavik og Helsinki. Stykket Rituals III for 59 musikere ble utviklet under Nordisk Komponistverksted med Stavanger Symfoniorkester (2001-2002) dirigert av Zsolt Nagy.

To ganger har han deltatt på Voix Nouvelles på Royaumont, i 2000 med Brian Ferneyhough, Jean-Luc Hervé og José Evangelista, som inkluderte fremføring av et nytt stykke, Contradiction, med Nouvel Ensemble Modern. I 2008 deltok han nok en gang med Brian Ferneyhough samt Jérôme Combier og Xavier Dayer. Her ble hans nye stykke Landschaft framført av Ensemble Vortex og Neue Vocalsolisten Stuttgart. Ensemble Vortex og festivalen Archipel bestilte et nytt verk som ble fremført i Genève i 2009.

I sesongen 2002-2003 fremførte Ensemble Intercontemporain stykkene Contradiction and Miniatures II. Rituals II ble valgt ut til ISCM 2004 i Sveits. Pierre Boulez og Luzern Festivalakademi bestilte stykket Circles, som ble urfremført under Luzernfestivalen 2006. Utgivelsen Grains på +3dB records fikk Spellemannsprisen for 2009 i kategorien samtidskomponist.

 

Tema