Bioenergi

Økt produksjon og bruk av bioenergi er et høyt prioritert område for Landbruks- og matdepartementet. Bioenergi er en fornybar og CO2-nøytral energibærer som bidrar til å dekke opp landets energibehov, og til sysselsetting og økt verdiskaping i distriktene. Videre kan produksjon av bioenergi bidra til å hindre gjengroing av verdifullt kulturlandskap. Bruk av bioenergi til erstatning for fyringsolje er også et kostnadseffektivt klimatiltak.

Bioenergiprogrammet og energiflisordningen er departementets viktigste virkemidler når det gjelder satsingen på bioenergi. Hovedformålet med Bioenergiprogrammet er å fremme produksjon av biobrensel og leveranse av ferdig varme basert på biomasse fra landbruket. Under programmet gis det investeringsstøtte til brensel- og varmeprosjekter og støtte til forprosjekter, utredninger og kompetansetiltak. Energiflisordningen skal bidra til økt uttak av skogsråstoff til bioenergi. Bioenergiprogrammet forvaltes av Innovasjon Norge (IN), mens energiflisordningen forvaltes av Statens landbruksforvaltning. 

Bioenergi er også et satsingsområde i St.meld. nr. 39 (2008-2009) ”Landbrukets klimamelding - landbruket en del av løsningen” og Meld. St. 9 (2011-2012) om landbruks- og matpolitikken. Landbruks- og matdepartementet prioriterer forskning på bioenergi og biodrivstoff, og arbeider bl.a. for at norske forsknings- og industrimiljøer skal delta i den pågående teknologiutviklingen av andre generasjons biodrivstoff basert på trevirke.

Mer om temaet:
Proposisjoner og Meldinger til Stortinget | Lover | Forskrifter | Veiledninger og brosjyrer | Bioenergiprogrammet |

Ku

Høring - Tilskudd for levering av husdyrgjødsel til biogassanlegg

Landbruks- og matdepartementet har i dag sendt forslag til forskrift om tilskudd for levering av husdyrgjødsel til biogassanlegg på høring. Frist for kommentarer er 15. september 2014.

Bioenergianlegg i Krødsherad, Buskerud.

Nasjonalt laboratorium for bioraffinering

Norges forskningsråd har oppdatert Norsk veikart for forskningsinfrastruktur. 14 nye prosjekter er tatt inn på listen, blant dem prosjektet NorBioLab – et nasjonalt laboratorium for bioraffinering.

Innovasjonspris til Mjøsen Skog

Årets vinner av "Bioenergy Innovation Award" er skogeierandelslaget Mjøsen Skog for utviklingen av en solid, innovativ og forskningsbasert verdikjede for bioenergi fra skog.

Søk i dokumentarkivet på regjeringen.no

Nyheter, pressemeldinger, taler og artikler fra tidligere regjeringer finner du i dokumentarkivet. Dokumentarkivet inneholder også dokumenter hvor innholdet ikke lenger er gyldig, for eksempel utgåtte rundskriv.

Kontaktinformasjon

Avdeling for skog- og ressurspolitikk

Telefon: 22 24 92 51/ - 91 49
Faks: 22 24 95 59

Adresse:

Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo

Besøksadresse:
Teatergata 9 (R6)

Bioenergi

Eksterne virksomheter

Kontaktinformasjon

Avdeling for skog- og ressurspolitikk

Telefon: 22 24 92 51/ - 91 49
Faks: 22 24 95 59

Adresse:

Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo

Besøksadresse:
Teatergata 9 (R6)