Bruk av tre

Som leverandør av trevirke bidrar skogsektoren positivt i klimasammenheng, dels ved at bruk av varige treprodukter forlenger karbonbindingen som skjer i skogen, og dels ved at treprodukter erstatter andre produkter som har større klimagassutslipp i produksjon eller bruk.

Bygningssektoren står for en stor del av klimagassutslippene i Norge. Dette er knyttet til bruks – og produksjonsrelaterte klimagassutslipp. Undersøkelser viser at den klimamessige gevinsten ved overgang fra betong til massivtre grovt kan anslås til 0,4 kg CO2-ekvivalenter per kilo økt treforbruk. FNs klimapanel viser til positive klimaeffekter ved lagerøkning av karbon i ulike treprodukter og bruk av tre som erstatning for mer klimabelastende materialer. 

Økt bruk og større grad av foredling av tre bidrar til verdiskaping i skogbruket. Det er trebasert virksomhet i svært mange kommuner i Norge. Departementets viktigste virkemiddel for verdiskaping i tresektoren er Trebasert innovasjonsprogram, som gir tilskudd til innovasjonsprosjekter i den trebaserte verdikjeden. Programmet forvaltes av Innovasjon Norge. 

Det er viktig med et godt samspill mellom aktørene langs verdikjeden fra skog til marked. Produktutvikling, innovasjon og kompetanseutvikling er forutsetninger for større etterspørsel og høyere foredlingsgrad.

Mer om temaet:
Proposisjoner og Meldinger til Stortinget | Lover | Forskrifter | Veiledninger og brosjyrer | Trebasert innovasjonsprogram |

Studentboligar i massivtre på Remmen ved Høgskulen i Østfold

Eit godt døme på bruk av tre i nye bygg

Statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal opna i dag nye studentboligar i massivtre på Remmen ved Høgskulen i Østfold.

Statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal

Presseinvitasjon: Opnar nye studentboligar i massivtre

Statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal opnar nye studentboligar i massivtre på Remmen ved Høgskulen i Østfold fredag 29. august.

Forum Holx Bau Nordic Trondheim 14

Forum Holzbau Nordic i Trondheim

Norden har lang erfaring med å bygge byer i tre med kortreiste materialer. Konferansen Forum Holzbau Nordic vil ta for seg hva som skal til for å videreføre denne tradisjonen og utvikle en framtidsrettet og bærekraftig byggenæring.

Ulsmåg skole, Bergen.

Ulsmåg skole Bergen

Nye Ulsmåg skole på Nesttun i Bergen bygges i massivtreelementer og limtre.

Studentboliger Remmen Halden.

328 nye studentboliger i massivtre

I Halden står 208 nye studentboliger klare til nytt studentinnrykk i høst. Ytterligere 120 blir ferdige til studiestart høsten 2015.

Gran Almenning sitt nye forretningsbygg i Gran sentrum.

Forretningsbygg i tre – på Gran (!)

Gran Almenning sitt nye forretningsbygg i Gran sentrum ble åpnet i februar 2014. Dette er Norges første og største forretningsbygg i tre basert på sammensatte takstoler i bunt og med søylebæresystem i limtre.

Utførende entreprenør er Bygg og Vedlikehold Bodø AS.  Arkitekt og rådgivende byggingeniør er firmaet Green Adviser v/Joakim Dørum.

Bodø bygger idrettshall i tre

I Bodø bygges i disse dager Bankgata idrettshall. Det spesielle med prosjektet er at bygget over bakkenivå i all hovedsak er en ren trekonstruksjon.

Verdens høyeste trehus, Bergen og Omeng Boligbyggelag (BOB)

Verdens høyeste trehus er under bygging i Bergen

I april startet byggingen av det som blir verdens høyeste trehus. Bygget som skal reise seg i form av en boligblokk ved Puddefjordsbroen i Bergen blir hele 51 meter høyt og får 14 etasjer. I dag er det Melbourne i Australia som har verdens høyeste trehus, en ti etasjers blokk på 32 meter.

Trebro.

Trebroer for millioner

Da Landbruks- og matdepartementet rundt årtusenskiftet etablerte en egen satsing på økt bruk av tre var (og er) visjonen at Norge skal være et forbilde i verdiskapende foredling og ny bruk av tre. For trebroer kan man nå med en viss rett si at man er svært nær denne visjonen.

Nye Søreide skole

Søreide skole Bergen

Nye Søreide skole ligger på veien fra Flesland til Bergen og er en fleksibel arealskole som huser 600 elever fra 1. til 7. trinn fordelt på 3 hoveddeler med felles område mellom hver del. I tillegg til en flerbrukshall og baser til de ulike klassetrinnene inneholder bygget kjøkken, bibliotek, verksted, musikk- og formingsrom.

Treprisen 2014

Arkitektselskapet Brendeland og Kristoffersen er tildelt Treprisen 2014. Det er en av landets mest prestisjetunge arkitekturpriser og har vært utdelt i over 50 år.

Trær kan bli verdifullt dyrefôr

Skogen har potensial til å brukes som fôr til oppdrettsnæring og husdyrproduksjon. Forrige uke var skogsindustrien, fôrprodusenter og oppdrettsnæringen samlet i regi av Innovasjon Norge for sammen å vurdere mulighetene for å anvende trevirke som ressurs for å nå målet om økt matproduksjon.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug holdt innlegg om Regjeringens ambisjoner for skognæringen på konferansen Skog og Tre, 27. juni 2014.

Listhaug på Skog og Tre 2014

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug holdt innlegg om Regjeringens ambisjoner for skognæringen på konferansen Skog og Tre, 27. juni 2014. Samtidig fikk hun overlevert rapporten ”Bærekraftig skogbruk i Norge”.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug

Presseinvitasjon: Stipender til skogfagsstudenter

I samarbeid med Skoglauget deler landbruks- og matminister Sylvi Listhaug ut flere masterstipend til skogfagstudenter fra Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås.

Bruk av tre

Dugnad for økt bruk av tre i bygg og anlegg

I oktober ble det gjennomført en dugnad for økt bruk av tre i Trøndelag. Dugnaden samlet 60 deltakere med representanter for offentlige bestillere, planleggere/arkitekter, rådgivende ingeniører, entreprenører/utbyggere, skog – og treindustri og FoU.

Tevirke

Skog 22 er i gang

Arbeidet i strategigruppen for SKOG22 ble diskutert i et møte mellom landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og strategigruppens leder Gunnar Olofsson på torsdag. Oppstartsmøte er 19. november, og gruppen skal levere sin rapport i løpet av 2014.

Søk i dokumentarkivet på regjeringen.no

Nyheter, pressemeldinger, taler og artikler fra tidligere regjeringer finner du i dokumentarkivet. Dokumentarkivet inneholder også dokumenter hvor innholdet ikke lenger er gyldig, for eksempel utgåtte rundskriv.

Kontaktinformasjon

Avdeling for skog- og ressurspolitikk

Telefon: 22 24 92 51/ - 91 49
Faks: 22 24 95 59

Adresse:

Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo

Besøksadresse:
Teatergata 9 (R6)

Bruk av tre

Eksterne virksomheter

Kontaktinformasjon

Avdeling for skog- og ressurspolitikk

Telefon: 22 24 92 51/ - 91 49
Faks: 22 24 95 59

Adresse:

Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo

Besøksadresse:
Teatergata 9 (R6)