Nyhet, 17.06.2013

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Status: Arkivert

De nordiske landene forsterker samarbeidet om felles kriseberedskap

Det nordiske samarbeidet innen kriseberedskap skal utvikles og forsterkes ytterligere, og har som overordnet visjon et Norden uten grenser. Dette slås fast i den nye Haga-deklarasjonen.

Den reviderte versjonen av Haga-deklarasjonen, Haga II, ble lagt fram på nordisk møte for ministre med ansvar for samfunnssikkerhet og beredskap i Vaxholm 3. og 4. juni. Statssekretær Pål Martin Sand deltok på vegne av statsråden. Sverige, ved den svenske forsvarsministeren Karin Enström, var vertskap.

Haga II-deklarasjonen

De nordiske landene deler et ønske om felles utvikling og styrking av landenes robusthet i forbindelse med alvorlige hendelser. Mens den første Haga-deklarasjonen, Haga I, vedtatt i 2009, har bidratt til økt oppmerksomhet rundt den felles nordiske målsettingen om håndtering av ulykker og kriser, er et overgripende mål i Haga II-erklæringen et robust Norden gjennom forebygging, håndtering og gjenoppretting etter alvorlige hendelser.

Fellesprosjekter

Etter Haga I er det gjennomført en rekke prosjekter blant annet innen redningstjeneste, CBRN (Chemical, Biological, Radioactive and Nuclear), krisekommunikasjon, frivillige, øvelser og utdanning samt forskning og utvikling.

Haga-samarbeidet framover skal forbedre erfarings- og kunnskapsutbyttet mellom landene, styrke samarbeidet med forebygging og begrense konsekvensene av krise i samfunnet. Det skal videre utvikle muligheter for felles kapasitetsoppbygging og innsats, samt skape bedre forutsetninger for å samhandle i ulike internasjonale sammenheng, både operativt og politisk.

Norsk formannskap i 2014

I møtet i Vaxholm overtok Norge formannskapet etter Sverige. Norge står nå ansvarlig for videre framdrift i arbeidet med den strategiske utviklingsplanen i neste år, og er vertskap for det nordiske ministermøtet våren/sommeren 2014.

Haga II-deklarasjonen

Konklusjoner fra Vaxholm-møtet.