Nyhet, 10.01.2008

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Status: Arkivert

Reindrift: Enighet om reinbeiteavtale

Reindrift: Statens forhandlingsutvalg og Grunneierutvalget nord for Aursunden er enige om en reinbeiteavtale. Avtalen skal legge til rette for reindrift i det området hvor reindriften ikke ble tilkjent beiterettigheter gjennom Høyesteretts avgjørelse i Aursundendommen i 1997.

Sentralt i forhandlingene har vært plassering av gjerder. Den fremforhandlede løsningen innebærer oppføring av i hovedsak tre gjerder. Hensikten med disse er å hindre at reinen gjør skade på innmark, sikre tilstrekkelig utmarksbeite for de aktive husdyrbrukerne, samt bedre driftsforholdene for både jordbruket og reindriften.

Minnelig løsning
- Det er svært positivt at det nå ligger til rette for en minnelig løsning på denne langvarige konflikten. - Dette er en løsning som både sikrer den sørsamiske reindriften på en god måte og de aktive jordbrukerne i området, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Videre prosess
Avtaleinngåelsen innebærer at forhandlingsutvalgene vil orientere og tilrå reinbeiteavtalen for sine oppdragsgivere, henholdsvis Landbruks- og matdepartementet og de berørte grunneierne nord for Aursunden. Etter en behandling av avtalen i Landbruks- og matdepartementet vil departementet sende ut en reinbeiteavtale til den enkelte grunneier nord for Aursunden for underskrivning.

Kontaktpersoner:
Spesialrådgiver Almar Sagelvmo, 22 24 92 32
Seniorrådgiver Morten Floor, 22 24 92 24.