Fiske og havbruk

Norge forvalter et havområde som er seks til sju ganger større enn fastlands-Norge. Norsk sjømatnæring leverer i dag sjømat til forbrukere i mer enn 130 land.

De siste tiårene har den norske fiskerinæringen utviklet seg fra fritt fiske til en regulert næring med kvoter og konsesjoner.

Norsk havbruksnæring er en moderne og internasjonalt konkurransedyktig næring
som produserer høyverdig mat på en effektiv måte. I verdi utgjør produktene fra havbruket
omkring 60 prosent av den samlede norske fiskeeksporten.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker og Sjømatindustriutvalget

NOU: Sjømatindustriutvalget

Norge har et unikt fortrinn med god tilgang på ferskt råstoff av høy kvalitet. Satsing på teknologi, skjerpet kvalitetskontroll og en gjennomgang av rammebetingelsen skal bidra til å utvikle og styrke konkurranseevnen til norsk sjømatindustri.

Internasjonalt fiskerisamarbeid

Nitti prosent av de bestandene vi høster av er bestander som vi deler med andre land. Nærings- og fiskeridepartementet har derfor en aktiv internasjonal rolle. Departementet skal ivareta nasjonale interesser og styrke rollen som en ansvarlig og tydelig havnasjon og kyststat.

Fiskeflåten

Fiske og fangst har alltid vore grunnlaget for arbeid og busetting langs kysten. Men fiskaren er langt meir effektiv i dag enn for berre nokre tiår sidan. Teknologiske hjelpemiddel og betre fangstreiskapar og fartøy gjer at dagens fiskar tek langt større kvanta enn tidlegare.

Norsk havbruksnæring

Havbruksproduksjonen har vokst jevnt gjennom flere tiår. Laks og ørret utgjør ca. 99 prosent av kvantumet, men det drives også oppdrett av torsk, blåskjell, kveite, røye, samt mindre kvanta av andre arter.

Oppdrettslaksen

Norge har en lang kystlinje med kaldt vann og god plass. Dette gir oss naturgitte forhold for havbruk. I de drøye 40 årene norsk havbruksnæringen har eksistert har den utviklet seg til en stor næring som produserer sunn og god sjømat og skaper viktige arbeidsplasser og verdier for Norge. Det drives havbruksvirksomhet i mer enn 160 kommuner, fra Lillesand i sør til Sør-Varanger i nord.

Nyheter om fiske og havbruk

Oppdrettsnæringa må fiske ut rømt laks

Fiskeriministeren vil innføre obligatorisk utfisking finansiert av næringa.

Foreslår torskekvalitetskontroll i nord

Frå 1. januar 2015 får Norges Råfisklag i oppdrag å drive kvalitetstilsyn i Nordland, Troms og Finnmark.

Lettere å bli lærling på fiskebåt

- Vi er helt avhengig av at fiskeflåten trekker til seg unge fiskere. Derfor innfører vi allerede for dette skoleåret en ordning der lærlinger kan ta med seg egne kvoter ut på fiskebåten. Dette vil gjøre det mer attraktivt for rederiene å ta imot lærlinger, samtidig som lærlingen får en mer realistisk erfaring med fiskeryrket, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Høring av forslag om opphevelse av forskrift om fordeling og avgrensning av produksjonskapasiteten i lakseoppdrettsnæringen

Høringsfrist: 15. oktober 2014

Forenkler regelverket for oppdrettsnæringen

Fiskeriministeren foreslår å fjerne særregler som regulerer eierskap i havbruksnæringen.

Nye regler for vanntrekk

Nærings- og fiskeridepartementet har i dag vedtatt å endre regelverket for vanntrekk ved landing av pelagiske fangster.

Fiskeriministeren til Austevoll og Bergen 1.-2. september

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker gjestar Austevoll og Bergen 1.-2. september.

Nye Russland-tiltak for norsk sjømat

Regjeringen åpner for at oppdrettsnæringen kan la fisken stå noe lenger i sjøen for å avhjelpe den vanskelige markedssituasjonen som følge av Russlands importforbud. Samtidig utvides adgangen til å flytte deler av sildekvotene over til 2015.

Mæland møtte næringsorganisasjonene om Russland

Næringsminister Monica Mæland møtte i dag flere norske næringsorganisasjoner. Tema var hvilke konsekvenser de nye restriktive tiltakene mot Russland kan få for næringslivet.

Andre innspelmøte om melding til Stortinget om havbruksnæringa

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker inviterer til det andre innspelmøte om ny melding til Stortinget om korleis vi skal få til føreseieleg og miljømessig berekraftig vekst i havbruksnæringa. Møtet skal haldast i Bergen.

Flere dokumenter om temaet